Szabó Lőrincz: Shakespeare szonettjeiből+

Teljes szövegű keresés

Szabó Lőrincz: Shakespeare szonettjeiből+
* Shakespeare szonettjeinek új fordítása, mint a „Nagy Írók – Nagy Írások” sorozat egy kötete, húsvét előtt jelenik meg a Genius kiadásában.
„Azon okok közül, amelyek miatt Shakespeare szonettjeit nálunk még kevéssé méltányolták – igen magas vers-értés követelményétől eltekintve – a legfontosabb belső ok az, hogy megszokásunk minden költői művet túlságosan romantikusnak lát, e tizennégy sorosak pedig – habár legfelsőbb költészet – túlságosan nem-romantikusak. A külső ok a tárgyra vonatkozik. Itt évszázadokon át hasztalan vitatkoztak kiadók és magyarázók, hogy mi játék és mi érzés, ki a szőke ifjú és ki az utolsó szakasz fekete hölgye: itt találgattak, ferdítgettek és tévelyegtek, míg csak tökéletesen el nem veszett számukra a lélek hangja. Nemcsak az élet továbbplántálásának sorozatában (I–XVII.), ahol a szellem tényleg jobban el van rejtve, nem! –: a tompább agyak mindenütt feladványként kidolgozott stílusgyakorlatokat fedeztek fel, az alacsonyabbak pedig egész különös undort: de alig egy ismerte fel a tartalmat: a szépség imádatát és a megörökítés izzó erejét. Napjainkban költők és emberek nyíltan kimondották: a szonettsorozat középpontjában minden helyzetben és fokozatban a költőnek barátja iránti szenvedélyes odaadása áll. Ezt kell szem előtt tartani ott is, ahol nem értjük meg, és egyaránt balgaság akár kifogásokkal, akár mentegetésekkel beszennyezni azt, amit a földiek egyik legnagyobbja jónak talált. Különösen elanyagiasodott és elagyszerűsödött koroknak nincs joguk e tekintetben szót emelni, mert még csak sejteni se képesek semmit a nemek feletti szerelem világteremtő erejéből.”
Stefan George

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem