Arcanum Kézikönyvtár

Éppen 20 éve, hogy útjára indult a CD-ROM kiadás Magyarországon. 1997-ben jelentek meg az azóta is népszerű VersTár, a Biblia kiadványaink. Ezt követően több mint 300 kiadványt készítettünk, amely a kultúránk valamennyi szeletét lefedték. Sorban jelentek meg a lexikonok, írói életművek, családtörténeti kiadványok, történelmi monográfiák.

Nagy meglepetésünkre 20 év után is sokan keresik ezeket az alapműveket, kiadványokat. Időközben a CD, mint adathordozó kiment a divatból, és a lemezhez tartozó szoftverkörnyezetet is egyre nehezebb az egyre változó operációs rendszerekhez igazítani. Mivel adatpártiak vagyunk, nem a hordozóhoz, nem  technológiához vagyunk hűségesek, hanem az adathoz, fontosnak tartottuk, hogy a legfontosabb, legértékesebb adatainkat megőrizzük a jövőnek. Az annak idején kézi szedéssel készült, korrektúrázott anyagokat versenyképesnek tartjuk a ma nagy tömegben előállított automatikus szövegfelismeréssel készített kétrétegű PDF-ekkel.

A mintegy 300 megjelent kiadványunk közül mintegy 100 darab esetén érezzük úgy, hogy továbbvitelre érdemes, még akkor is, ha esetleg időközben PDF formátumban az ADT (adtplus.arcanum.hu) rendszerbe is felkerült. Számos térképes kiadványunk új, hatékonyabb formában a MAPIRE rendszeren (mapire.eu) érhető el, georeferálva, a mai térképekkel közösen, számos levéltári kiadvány pedig a HUNGARICANA rendszeren érhető el (hungaricana.hu). Talán csak néhány olyan CD-ROM kiadványunk van, amely továbbvitele, fenntartása értelmét veszítette.

20 év után úgy döntöttünk tehát, hogy a legértékesebb kiadványainkat ingyenesen közrebocsátjuk az Interneten. A publikálást szokásosan a saját fejlesztésű keresőprogramunkkal végeztük el.

Tartalom

Szépirodalom

Lexikonok

Biblia

Biblia. A Magyar Biblia Tanács fordításaBiblia (Vulgata editionis) Biblia 5.0 Biblia. Szent István Társulat fordítása Jegyzetekkel Biblia 5.0 Biblia. Károli Gáspár fordítása Biblia 5.0 Református Biblia (Kálvin János Kiadó) Biblia 5.0 Bible (Authorized King James version) Biblia 5.0 Bibel (Nach der übersetzung Martin Luthers) Biblia 5.0

Fontos alapművek