7. 1292. aug. 26.

Teljes szövegű keresés

7. 1292. aug. 26.
(Francziául.)
«Mi Sziciliai Margit, Valois Károly gróf neje, tudtára adjuk minden jelenkoriaknak és jövendőbelieknek, hogy a néhai nemes Magyarországi Félix lovag nevű unokafivérünk (=cousin), valamikor a Somme mentén fekvő Croy részbirtokosa, a főnemes Magyarországi András nevü herczegnek, kedves nagybátyánknak fia, mint gyanithatni, erőszakos módon, élete virágkorában hirtelen meghalt és özvegyén kivül három kis gyermeket maga után hagyott. Tekintetbe véve, hogy a nevezett úgy kedves anyánk Magyarországi Mária, mint igen tiszteletreméltó atyánk, Károly, Sziczilai úr révén unokafivérünk volt, ... kedves unokafivérünk, Magyarországi Felix lelki üdvére, Valois Károly gróf ur beleegyezésével és jóakaratával az amiensi istenszolgáknak, esperesnek és székeskáptalannak mindazon dézsmákat adományozzuk, melyek nekünk Chatillon Guis urtól vételáron szerzett Arvillers nevü helységünk után járnak és melyekért nevezett unokafivérünk lelki üdvére, Keresztelő János kápolnájában és mindaddig, mig ezt rendbe nem hozzák, a Notre Dame székesegyházban állandó mise olvastassék stb.»
Az okiratgyüjtemény egyik legfontosabb darabja ez.
E Margit II. Károly szicziliai-nápolyi király 37(† 1309) és Mária, V. István magyar király leányának († 1323) legöregebb leánya, 1290 aug. 16-án III. Fülöp franczia király ifjabb fiához, az 1270-ben született és 1325 decz. 16-án elhalálozott Károly Valois grófjához ment férjhez és meghalt 1299 decz. 31-én. Anyai részről tehát bármely Arpádfit rokonának nevezhette, miután kézzelfogható, hogy a «nagybátya» (=oncle) és «unokafivér» (=cousin) megjelölés itt nem a szó szoros értelmében veendő, hanem csak egy általános rokonság megjelölésére alkalmas kifejezésül szolgál. Atyai részről a közös leszármazás csak nehezen és nagy körutakon mutatható ki. Margit itt talán csak arra czélzott, hogy atyjának nővére (Izabella = Erzsébet) az 1290-ben meghalt IV. László magyar király felesége volt. Hogy egyáltalában hangsulyozza, hogy Felixszel ugy atyai mint anyai részről rokon, sehogy sem gyanus. Ismerünk egy 1234-ből származó magyar okiratot, melyben a Buzád-Hahót nb. Panyit (= Ponet) mondja, hogy ő «frater Arnoldi comitis de patre et de matre.*»
Wenzel, Árpádkori uj okmánytár. X. 448.
Arvillers a Somme megye montdidieri kerületének moreuili járásában fekszik. Chatilloni Guido, kitől Margit e birtokot vásárolta, a Chatillon sur Marne nevü hires család főágából való, melyből III. Béla király neje (Ágnesz † 1184) is származott. E Guido a St. Pauli ág sarja, nevén családjának harmadik tagja; meghalt 1317-ben.
Ez okirat valódisága ellen kifogás nem emelhető.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem