8. Kelet nélkül.

Teljes szövegű keresés

8. Kelet nélkül.
Az amiensi Notre Dame káptalan halottaskönyvének (=necrologium) bejegyzése.
«Meghalt a főnemes Magyarországi Felix lovag, a Somme menti Croy volt résztulajdonosa, a főnemes Magyarországi András herczeg és a Velenczéből származó Cumana Szibilla öregebb fia, ki számára Szicziliai Margit asszony, Valois Károly gróf ur neje, a nevezett Felix atyai és anyai réven rokona (=cansobrina), a Szt. Keresztelő Jánosról czimzett kápolnában örök misét alapitott; melyért a nevezett egyháznak d'Arvilles nevü birtoka dézsmáinak egy részét azért adományozta, hogy a halálozási évfordulóján e dézsmákból 20 ezüstgaras kifizettessék.»
Bizonyos tekintetben ez az egész oklevéltár legfontosabb darabja, melytől csak az sajnálandó, hogy úgy mint a székeskáptalannak tárgyunkra vonatkozó összes egyéb bejegyzései, keltezetlen.
Pontus Heuterus* az Antwerpában* 1583-ban megjelent «Genealogić prćcipuarum: aliquot e Gallia, Francia ac Belgica familiarum» (48–49. old.) elmondja, hogy II. András magyar király és nejének (Meráni) Gertrud harmadik fia, András a tatárjárás alkalmából Velenczébe menekült, ott Cumani Péter nevü dusgazdag szenátornak Szibilla nevü leányát nőül vette s hogy az e házasságból származott Márk 1266-ban Francziaországban letelepedett stb.
Heuter Pontus vagy Haviter, gorkumi kanonok, később arnheimi prépost, született 1535-ben, a hollandiai Delft-en; meghalt Arnheimban 1611 aug. 6-án.
Nem Delft-en, mint az emlitett Turul-értekezés állitja.
Hogy honnan vette Heuter ezen adatot, sajnos! nem tudjuk.* Az ő korában a Crouy-Chanelek mint szerény polgárok éltek Allevardun, a Croyak azonban már akkor is nagy urak voltak. Lehet ugyan, hogy adatát részben az amiensi Notre Dame káptalan halottaskönyvének feljegyzéseiből meritette, a mi azt bizonyitaná, hogy ezen adat már a XVI. században a necrologiumban létezett és ennek alapján valódinak bizonyulna. De ha Heuter másutt találta – és ez esetben első sorban velenczei forrásra kell gondolnunk – akkor a bejegyzés szavahihetősége czáfolhatatlanul be van bizonyitva. De van egyéb bizonyitékunk is. Az ujabb Francziaország legjelentékenyebb genealogusa kétségkivül Viton de Saint-Allais, kinek «Nobiliaire universel» czmü, 1818-ban megjelent művét Bachelin-Defflorenne ujabban kiadta; feltételezhető tehát, hogy Saint-Allais az amiensi halottaskönyv adatait ellenőrizhette, mielőtt azokat munkájában értékesitette.
Csak annyit árul el, hogy a Croy-családról szóló adatokat legnagyabb részben nővérének fiától, Dilfius Jánostól kapta, ki családtörténeti kutatásokkal foglalkozott. De ez 1583-ban már nem élt.
Henter Szibillának atyját Péternek nevezi, a mi – mint már jeleztem – arra enged következtetni, hogy adatát velenczei forrásból meritette. A Cumani-család a patriczius-családokhoz tartozott.*
Tafel und Thomas: «Der Doge Heinrich Dandolo» czimü munkájuk 69-ik old. («aus den Verhandlungen der bairischen Akademie der Wissenschaften») azt mondják, hogy Cumani Mihály, az 1205-től 1229-ig uralkodott dogenak, Ziani Péternek hüséget esküdött, mire a Durazzo mellett kezdődő Larthán (=Arta=Narda) és Janinán keresztül egészen Nepanthosig (=Lepanto) terjedő birtokaiban megerősittetett. A tudós szerzők ezen könnyelmüen odavetett állitással sok kutatót tévutra vezethetnek; hisz itt nem Cumani Mihályról van szó. Az ugyanazon szerzőktől 1856-ban kiadott «Urkunden zur älteren Staats- und Handelsgeschichte Venedigs» czimü mű II. köt. 119. és 120. old. kitünik, hogy a szóban levő személy «Michael Comnanus Dux, filius quondam sebastocratoris Johannis ducis» és hogy az eskületétel 1210 jun. 20-án történt. Tehát Comnenos és nem Cumani Mihályról van szó! (Fia Konstantin.)
Miután ezekhez még az is hozzájárul, hogy nemcsak Heuter, hanem mindazok is, kik utána a Croy-család történetével foglalkoztak, a Magyarországi András és Cumani Szibilla közötti házasságot bebizonyitott dolognak vették, fenti darabunk hitelessége meg nem támadható; támogatja ezt az is, hogy a necrologium Szicziliai Margit alapitványát is átveszi. A Heuter és követői által elkövetett hiba abban rejlik, hogy Szibilla férjét Andrást II. András királynak ugyanily nevü fiával azonosnak veszik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem