6. 1290 jun. 28. Amiens.

Teljes szövegű keresés

6. 1290 jun. 28. Amiens.
(Francziául.)
Hangesti Vilmos amensi biró a királyi birók és az amiensi esküdtek nevében a következőket tanusitja: Megjelenik előtte a nemes de la Chambre Guigonne asszony, a Dauphinéban fekvő la Tour d'Allevard egy részének urnője, a néhai nemes magyarországi Felix ur, a nemes magyarországi András herczeg öregebb fiának özvegye, három kiskoru gyermeke, magyarországi 36Antal, András és János nevében, kik számára a törvényszék de Secq Lénárd mestert mint jogi képviselőt kirendelte. Arról volt t. i. a szó, hogy nagybátyjuknak, magyarországi Márk urnak, a Somme menti Croy részbirtokosának és Airaisnes urának, néhai Felix ur öcscsének, az utóbbinak végrendelkezése értelmében az amiensi dékán és káptalan kezeihez kellett volna unokaöcscseinek javára 500 livres összeget lefizetnie. Ezzel szemben kijelentette Márk, hogy bátyjától ennek croyi s airaisnei* birtokrészeit ugyan megvette, de hogy az ezért járó vételár lefizetéséről szóló nyugtát unokaöcscse Antal elismerte. A kiskoruak képviselői erre azzal válaszoltak, hogy ezen nyugta csak Croyra és Arrainesre vonatkozik, de nem érvényes a Guyencourti* birtokra nézve stb.
A fent emlitett Turul-dolgozatban egy Dawaine nevü birtokról van szó. Ez határozottan sajtó- vagy olvasási hiba; az Érdi-féle közlésben van Darraines; de ez sem helyes. Helyes csak d'Araines, illetve d'Airaisnes.
A Somme megye amiensi kerületének Sains nevü járásában.
Az itéletet kihirdető biró nem lehet valamely ismeretlen személy. Egy Hangest sur Somme nevü helység a Somme megye amiensi kerületének picquignyi járásában, tehát Crouy tőszomszédságában még most is van és a Hangesti urak családja a Picardiában nagy tekintélynek örvendett.
A törvényszéki ülnökök a következők:
a) Tirel Vilmos, Pois ura. Poix a Somme megye amiensi kerületének hasonnevü járásában van. Urai a Tyrel nevet viselték. Tirel Vilmos (e néven családjában az első) már 1284-ben szerepel.
b) Pierron de Milli. Milly nevü helységek még most is vannak Francziaországban; ily nevü család is létezett.
c) Croy Simon. Ennek a neve ujabb bizonyitéka annak, hogy a Croy nevü nagy uradalomban több egymással nem törzsrokon család lakott, illetve birtokolt.
d) Canapesi Rajnald. Canaple, a Somme megye doulleusi kerületének Domart nevü járásában van. Amiensi Theobald, Canaple urának Janka nevü leánya volt, ki az 1282-ben emlitett Mailly Egyednek a neje.
e) Derieu de Bartngle és f) Godri János előttem ismeretlen személyek.
Felix özvegye Guigonne,* a de la Chambre-család sarja. La Chambre, a Savoie megye St. Jean de mauriennei kerületének Chambre nevü járásában van. A család az előkelőbbek egyike volt, Szavoyai Fülöp, Achája s Morea fejedelmének († 1334) leánya Ágnes férje bizonyos de la Chambre János, Leville grófja; Izabella nevü nővérének a férje egy másik de la Chambre János, ki mint Maurienne viczegrófja szerepel. Ezzel azonban nem akarom határozottan állitani, hogy Guigonne e két Jánosnak nemzetségbeli rokona.
Guigo az ó-francziában annyi mint Guido. Guigonne az ennek megfelelő női név (=Guidona). E név nevezetesen a régi Dauphinéban igen divott.
Ezen okiraton nincs mit kifogásolni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem