A NATO- és a Varsói Szerződés-tagországok fegyveres erőinek állománya

Teljes szövegű keresés

A NATO- és a Varsói Szerződés-tagországok fegyveres erőinek állománya
Az Európában állomásozó fegyveres erők döntő részét természetesen a két katonai-politikai szövetség, a NATO és a Varsói Szerződés tagországainak haderői képezik – mind a fegyveres erők létszáma, mind pedig fegyverzete tekintetében.
Az európai katonai szövetségekbe tömörült országok fegyveres erőinek táblázatos ismertetését megelőzően célszerű vázlatosan áttekinteni az európai kontinensen, ill. az azt övező tengeri és óceáni térségekben állomásoztatott fegyveres erők fajtáit, az ún. haderőnemeket és ezek fegyvernemeit.
A fegyveres erőket a hadtudomány ún. haderőnemekre osztja. Egy adott haderőnembe azok a csapatok, katonai szervezetek tartoznak, melyeknek feladata egy földrajzilag egységes térségben (földön, levegőben, tengeren) folytatandó harctevékenységben való részvétel – önállóan vagy más haderőnemmel együtt. Minden haderőnemnek sajátos, elsősorban rá jellemző fegyverzete, haditechnikai felszerelése és szervezete van.
Mindezek alapján nyilvánvaló 3 haderőnem: a szárazföldi csapatok, a légierő és a haditengerészeti flotta. A Varsói Szerződést meghatározóan befolyásoló szovjet hadtudomány az említetteken kívül önálló haderőnemként tartja számon a hadászati rakétacsapatokat és a honi légvédelmi csapatokat.
Európában, ill. az Európát övező térségben tulajdonképpen az összes haderőnem jelen van, hiszen a Szovjetunió európai területén vannak hadászati (5500 km-nél nagyobb hatótávolságú) rakétafegyver-bázisok, s ezek a hadászati rakétacsapatok állományába tartoznak. Mivel azonban e fegyverek célpontjai nem Európában találhatók, ezért a haderőnemet jellemző adatok – csakúgy, mint az önálló angol és francia közepes hatótávolságú rakétákkal kapcsolatosak – a jelen összeállításban nem szerepelnek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem