Hagyományos haderők – atomfegyverekkel

Teljes szövegű keresés

Hagyományos haderők – atomfegyverekkel
Az európai haderők összetevőinek elemzése egyértelműen arra utal, hogy egyetlen haderőnem, a honi légvédelem harceszközei kivételével az összes többi haderőnemben megtalálható az atomfegyver, pontosabban az atomfegyver célbajuttatásának képessége.
Az európai kontinensen a világ 5 atomhatalmából jelen van 4: az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia és Franciaország – s szárazföldi haderejük csöves tüzérségi eszközei, ill. tüzérségi rakétái rendelkeznek atomlőszerekkel, ill. atomtöltetekkel. Hasonlóképpen harci repülőgépeik egy része számára rendelkezésre állnak az atomtöltetű légibombák.
Az Európában állomásoztatott hadszíntéri atomfegyverek állományáról tett közzé adatokat – a Varsói Szerződés birtokában lévő adatok alapján – a Pravda 1989. ápr. 19-én megjelent számában Ahromejev marsall, korábbi szovjet vezérkari főnök, Gorbacsov katonai tanácsadója. Ahromejev adataiból kitűnik, hogy Európában – a szovjet, az amerikai, a brit és a francia központi hadászati atomtöltet-állományt figyelmen kívül hagyva – mindkét katonai-politikai szövetség birtokában 10–10 000 egységnél is több, lényegében a hagyományos haderők által szolgálatban tartott fegyverrendszer van a hadszíntéri atomfegyverek célba juttatására.
Mindehhez hozzá kell tenni, hogy e mennyiségnél az Európát fenyegető készlet valójában nagyobb, hiszen nem számították bele az Európát övező tengereken a vízfelszíni hadihajókon és a tengeralattjárókon lévő nem hadászati jellegű, hajófedélzeti hordozóeszközökkel, rakétákkal, robotrepülőgépekkel célba juttatható atomtölteteket.
Az is tény, hogy atomtöltetekkel a katonai szövetségek tagországai közül valóban csak az atomhatalmak rendelkeznek, de mind a NATO, mind pedig a Varsói Szerződés összes tagországai haderőiben van rendszeresítve olyan nagy űrméretű tüzérségi löveg, tüzérségi rakéta vagy harci repülőgép, mely alkalmas atomlőszer kilövésére, atomtöltet célba juttatására vagy atomtöltetű légibomba hordozására.
Ezek az ún. kettős kapacitású fegyverrendszerek, amelyek számára az atomlőszert békeidőben a katonai szövetségek atomhatalmai raktározzák.
Mindezek ismeretében válik nyilvánvalóvá, hogy a „hagyományosnak” tekintett európai haderők valójában hatalmas atomfegyver-alkalmazási képességgel rendelkeznek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem