Fegyveres erők Európában

Teljes szövegű keresés

Fegyveres erők Európában
1990-ben lesz 45 éve, hogy befejeződött az utolsó európai háború, a II. világháború, mely egyben az emberiség történetének legpusztítóbb háborúja volt.
A mai európai katonai helyzet mégsem tekinthető egyértelműen kedvezőnek, hiszen a kontinensen békeidőben példátlanul magas a fegyveres erők létszáma, hihetetlen mennyiségű hagyományos és tömegpusztító fegyvert tartanak szolgálatban, miközben az európai államok, ill. katonai-politikai szövetségi rendszerek közötti fegyveres konfrontációnak nincs realitása.
E felismerés vezetett el másfél évtizeddel ezelőtt az európai államok (és a kontinensen katonailag jelen lévő két észak-amerikai állam) Helsinkiben megtartott konferenciájához, melynek nyomán a kezdeti – sajnos kisebb-nagyobb megtorpanásokkal tarkított – politikai enyhülést, a 80-as évtized utolsó éveitől a katonai enyhülés is követi.
Az európai katonai enyhülés első bizonyítékai: a stockholmi biztonság- és bizalomerősítő konferencia záróokmánya, amelyet az európai országok 1986-ban írtak alá, ill. az 1987-ben megkötött szovjet–amerikai megállapodás a közepes és a rövidebb hatótávolságú atomtöltetű rakéták felszámolásáról. Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert ezeknek az atomfegyvereknek a döntően nagyobb hányadát éppen Európában telepítették.
Épp e megállapodások nyomán javuló nemzetközi politikai légkörben kezdődhetett meg 1989. márc.-ban Bécsben az a tárgyalássorozat, amelynek célkitűzése az Európában állomásozó hagyományos haderők és fegyverzet radikális csökkentése. E tárgyalásokon részt vesz a két európai katonai-politikai szövetség, a NATO és a Varsói Szerződés összes tagállama, valamint a semleges és el nem kötelezett európai államok is – Albánia kivételével.
Az igen kedvező feltételek között megkezdődött, a hagyományos leszereléssel foglalkozó összeurópai bécsi konferenciától viszonylag rövid időn belül reálisan várhatók jelentős eredmények, hiszen az atomkorszak ötödik évtizedének közepére kialakult helyzetben Európában tulajdonképpen semmiféle háborúnak nincs realitása.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem