Diósgyőri Gépgyár

Teljes szövegű keresés

Diósgyőri Gépgyár
Címe: 3544 Miskolc, Kerpely Antal u. 1. Gyárak (telepek): Diósgyőri Gépgyár Szivattyúgyár, 3900 Szerencs, Gyár út 9–11. Márkanév: DIGÉP, DIMÁVAG, DITEK, DIRUTEK. Leányvállalatok, alapítások, érdekeltségek: Borsodi Gépkocsi Társaság (1988). Fontosabb termelési ágak, termékek: huzal- és kábelipari gépek, berendezések; lemezmegmunkáló szerszámgépek; melegalakító gépek, berendezések; szivattyúk; dízelüzemű emelővillás targonca; kovácsüzemi termékek; vasúti kerékpárok, ütközők; bányászati berendezések; egyedi hengerdei, kohóipari berendezések; injekcióstű-gyártó berendezés; sífelvonó; sertésbőrfejtő berendezés; hőkezelés; precíziós öntés; szerszámgyártás; fogazás, gépfelújítás; szállítás; fővállalkozói tevékenység.
Vezetői: Kovács Zoltán (vezérigazgató); Regős Antal (műszaki vezérigazgató-helyettes); dr. Molnár István (gazdasági vezérigazgató-helyettes); Czirbus János (személyzeti vezérigazgató-helyettes). Vezetési struktúra: Az 1989. jan.-i átszervezése óta a vezérigazgató közvetlenül irányítja a központi szervek, a gyárak, a működést segítő gyáregységek, főosztályok vezetőit, 11 főt. A stratégiai döntéseket a 27 fős igazgatótanács hozza (tagjai: a vezérigazgató, valamint 13, a vezérigazgató által megbízott, ill. 13, a szakszervezet által delegált fő).
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 2497,2 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 4748,1 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos létszáma 7038 fő; évi átlagos összes kereset 101 628 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 98,9%.
A vállalat rövid története: A Bükk hegység lábánál már 200 évvel ezelőtt megjelentek az első vasgyártásra és -feldolgozásra szolgáló műhelyek, a vashámorok. 1770-ben Ómassán, Miskolc-Lillafüredtől néhány km-re, a Szinva völgyében Fazola Henrik alapított kohót. Kezdeményezése a helyi vasfeldolgozás üzemszerű megindulását eredményezte. 1915-ben jött létre a Diósgyőri Gépgyár jogelődje, a budapesti MÁVAG-gyárak miskolci üzeme, DIMÁVAG néven. Az I. világháború és a gazdasági világválság után gyors fejlődés bontakozott ki, javarészt a fegyvergyártás szolgálatában. A II. világháborúban a termelőberendezések jelentős része elpusztult. Ezt követően teljesen megváltozott a vállalat gyártási profilja: a mezőgazdasági eszközök gyártását a szerszámgépgyártás követte, majd fokozatosan kifejlődött a kábelgyártás, a vasúti kerékpárok és kovácsolt termékek gyártása. Termékeik 1949-ben lépték át első ízben az országhatárt. 1963-ban a DIMÁVAG-ot, a Nehézszerszámgépgyárat és a Könnyűgépgyárat összevonták, így alakult ki a jelenlegi Diósgyőri Gépgyár. A magyar gépipar egyik legnagyobb vállalatánál az elmúlt 10 évben jelentős beruházások valósultak meg: szerencsi szivattyúgyártó kapacitás, nagyteljesítményű precíziós öntöde, új felületkezelő üzem, számítástechnikai központ stb. Gyártmányaikat több mint 50 országba exportálják.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem