Hogyan védekezzünk az AIDS-fertőzés ellen?

Teljes szövegű keresés

Hogyan védekezzünk az AIDS-fertőzés ellen?
A legfontosabb óvó rendszabályokat 6 pontban lehet összefoglalni. Ha valaki ezeket megtartja, nagy valószínűséggel elkerülheti a fertőzést, ill. ha már vírushordozóvá vált volna, nem adja át a fertőzést másoknak. Az óvó rendszabályok azon alapulnak, hogy az AIDS vírusa nemi érintkezés, kábítószerezésnél fertőzött tű közös használata, ill. fertőzött vér és az ebből készült vérkészítmények útján terjed. A fertőzött anya nagy valószínűséggel megfertőzi újszülöttjét, ezért a HIV-vel fertőzött nőknek tartózkodniuk kell a teherbeeséstől. Ha ez mégis megtörténik, terhességüket ajánlatos megszakítani. A rendszabályok:
1. A szexuális partnerek számát a lehető legkisebbre kell csökkenteni. A kölcsönös hűségen alapuló tartós párkapcsolat a legjobb védekezés az AIDS ellen.
2. Ha mégis alkalmai partnerrel történik nemi érintkezés, a férfi partner feltétlenül használjon gumi óvszert!
3. A homoszexuális férfiak közötti aktusnak úgy kell lezajlania, hogy az ondó semmiképpen se kerüljön be egyik testüregbe sem. Az aktív partner viseljen gumi óvszert!
4. Aki intravénás kábítószer-élvezet rabja és képtelen leszokni erről, legalább arra vigyázzon, hogy semmiképpen se fecskendezzen magába kábítószert már mások által is használt tűvel vagy fecskendővel.
5. Aki a fent leírt rizikócsoportok tagja, vagy szexuális partnere tartozik e rizikócsoportok egyikébe, semmiképpen se jelentkezzen véradónak, szervdonornak vagy mesterséges megtermékenyítéshez spermaadónak.
6. Aki attól fél, hogy megfertőződött az AIDS vírusával, jelentkezzen ingyenes vérvizsgálatra. Ha negatívnak bizonyul, megszabadul félelmétől; ha pozitívnak találják, szakszerű orvosi tanácsokat kaphat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem