A legfontosabb AIDS-rizikócsoportok

Teljes szövegű keresés

A legfontosabb AIDS-rizikócsoportok
Az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban mindmáig a homoszexuális férfiak kockázata a legnagyobb az AIDS kifejlődésére. A homo- és biszexuális férfiak arányszáma az AIDS-esek között a kezdettől mindmáig szinte alig változott, ugyanez vonatkozik az intravénás kábítószeresekre is. E két csoport előfordulási gyakorisága 1983-ban és 1984 elején 71 és 17%, 1984 végén 73 és 17%, 1986 márciusában 73 és 17%, 1986 decemberében 74 és 17% volt.
Nyugat-Európában kezdetben a homoszexuálisok aránya magasabb, a drogosoké lényegében alacsonyabb volt; ez a különbség újabban kezd kiegyenlítődni. A hemofíliások, ill. a vérátömlesztés útján fertőződöttek az Egyesült Államokban az AIDS-esek 1, ill. 2 %-át, Európában valamivel nagyobb részét (3-3%) képezik.
Mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában arányában, de elsősorban abszolút számában jelentősen nő azok száma, akik heteroszexuális úton kapták a fertőzést. Gyakoribb a férfiról nőre való terjedés, de előfordul nőről férfira való fertőződés is. Afrikában pedig ez a fertőzési mód a tipikus, a legveszélyeztetettebbek a partnereiket gyakran váltó nők és férfiak. A legújabb vizsgálatok szerint a prostituáltak nagy százaléka már Afrika-szerte fertőződött a HIV vagy a LAV-2 vírusával.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem