Az AIDS elleni küzdelem rövid története

Teljes szövegű keresés

Az AIDS elleni küzdelem rövid története
1982. november: A CDC közzéteszi az első óvó rendszabályokat az AIDS-es betegeket ápoló, ill. ezek vérével és váladékaival dolgozó egészségügyi személyzet részére. A szabályokat azóta többször korszerűsítették.
1983. március: A betegség terjedési módjának megismerése után sok amerikai szervezet közzéteszi az AIDS megelőzésére vonatkozó ajánlásait. A legfontosabbak: AIDS-es vagy AIDS-gyanús beteggel nem ajánlatos szexuális kapcsolatot létesíteni; a rizikócsoportok tagjai csökkentsék szexuális partnereik számát; a rizikócsoportba tartozó egyének közül senki se jelentkezzen véradónak; folytatni kell a kutatásokat a vér AIDS-vírussal való fertőzöttségének kimutatására és a vérkészítmények biztonságossá tételére.
1984. május: Amerikai kutatók kidolgozzák az AIDS-vírus-ellenanyag mérésének egyszerű, tömeges vizsgálatra is alkalmas technikáját. A különböző amerikai és európai cégek között megindul a verseny a diagnosztikus előállítására.
1985. január: Különböző amerikai szervezetek együttes ajánlásokat dolgoznak ki és tesznek közzé a vér- és plazmaminták AIDS-vírus elleni ellenanyag-vizsgálatának elveiről, ennek értékéről és végrehajtási módjáról.
1985. március: Négy amerikai cég is hivatalos engedélyt kap az AIDS-vírus-ellenanyag (anti-HTLV-III/LAV) kimutatására szolgáló diagnosztikum forgalomba hozatalára.
1985. április óta az Egyesült Államokban minden, a véradás során levett vért ellenőriznek anti-HTLV-III jelenlétére.
1985: Kidolgozzák és alkalmazni kezdik azokat a fizikai és kémiai módszereket, amelyek alkalmasak a HTLV-III/LAV elölésére a véralvadásifaktor-koncentrátumokban.
1985: Egyre több európai országban válik kötelezővé a vér anti-HTLV-III-szűrése; az év végéig Ausztria, Belgium, Dánia, az NSZK (már áprilisban), Finnország, Hollandia, Franciaország, Norvégia, Svájc és Nagy-Britannia vezeti be ezt az óvó rendszabályt.
1986. február: Magyarországon is megindulnak az anti-HTLV-III szűrővizsgálatok, fokozatosan kiterjesztve az egyes vérellátó állomásokra.
1986. július óta Magyarországon is minden véradáskor levett vért megvizsgálnak az AIDS-vírus elleni antitestek jelenlétére; a pozitívnak talált vért megsemmisítik.
1986. december végéig hazánkban 390 000 véradáskor nyert minta közül 5 biztosan pozitívat találnak, mind az 5 donor az utánvizsgálatkor homoszexuális férfinak bizonyult.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem