441. Szeged, 1849 július 16. Kossuth közzéteszi Vetter altábornagynak a hegyesi győzelem alkalmából kiadott napiparancsát.

Teljes szövegű keresés

441.
Szeged, 1849 július 16.
Kossuth közzéteszi Vetter altábornagynak a hegyesi győzelem alkalmából kiadott napiparancsát.
Vetter altáborngy úr a f. hó 14-éni győztes csata után vitéz katonáinak következő napiparancsot adott ki:
Napiparancs.
Katonák! Lelkes védei a hazának!
Fegyvereitek ismét fényes győzelmet vivtak ki sokkal számosabb ellenség ellen, dicsően harcoltatok a szabadságért, az igazságos magyar ügyért. Ezen diadalmas csata ujabb bizonyság a világ, a nemzet előtt, mennyire imádjátok kedves hazátokat, azért ujra vivtátok ki a szép Magyarhonnak háláját. A magyar vitézség tegnap ismét dicsően tündöklött. Én érdemeiteket, mellyeket a haza és nemzet irányában szereztetek, már feljelentettem az ország kormányzójának, tudtára adtam neki főparancsnoktok vitéz, bátor vezényletét, őtet illeti legfőkép a nyert csata diadali babérja; feljelentettem azon tisztjeiteket, kik magukatt megkülönböztették: Tóth, Pereczi ezredeseket, Igmándi alezredest, Schulz tüzérszázadost, Tóth tüzérfőhadnagyot és Janek tüzmestert; tudtára adtam azon vitézséget, bátor elszánást, mellyet mindnyájan a csatában tanusitottak.* Kiadtam már a rendeletet, hogy a többi, magukat kitüntetett egyének névsora is tudomásomra legyen, hogy azokat a haza nevében kellőleg jutalmazhassam.
Mindezekre l. Kossuth előző napi közleményét 434. sz. alatt, 733. l.
Meghagytam az egész hadtest részére, őrmestertől lefelé öt napi dijt jutalomkép kiosztatni. Köszönetet végre nektek vitézek részemről, e nyert győzelemért, azon kérésemmel párositva, hogy jövő adandó alkalommal is szép hiretek neveljétek, s az legyen fő dolgotok, hogy a méltán kiérdemlett vitéz sereg nevezet beszennyezve ne legyen.
Kelt főhadiszállásomon Verbászon, jul. 15. 1849.
Vetter m. k.
A kormány örömmel veendi azon vitézek névjegyzékét, kik a megnevezetteken kivül magukat hősies viseletük által különösen kitüntették, hogy igy neveik a haza köztudomására jutván, ennek hálás elismerésében és a kormány általi illő jutalmazásban részesittethessenek.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9322.
Megjelent a Közlöny július 17-i számában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem