242. Debrecen, 1849 május 30. Kossuth levele Görgeyhez Hadik Gusztáv és Pulszky Sándor ezredesek tábornoki kinevezéséről és a had…

Teljes szövegű keresés

242.
Debrecen, 1849 május 30.
Kossuth levele Görgeyhez Hadik Gusztáv és Pulszky Sándor ezredesek tábornoki kinevezéséről és a hadügyminisztériumi szék elfoglalásáról.
Görgey máj. 28-án válaszolt a minisztertanács máj. 25-i levelére. * Megütközésének adott kifejezést, hogy Pöltenberg és Dessewffy kinevezését Hadik és Pulszky kinevezésétől tették függővé; azt írta, hogy »neki Hadik és Pulszky ezredesek felől semmi véleménye nincs és nem lehet, miután sem politikai jellemökről semmi tudomása, sem katona tehetségeiket legkevésbbé sem ismeri s a nevezett erzedes urak, neki soha semmi alkalmat nem nyujtottak, hogy tehetségeiket kitanulhassa.« Ha Klapka ajánlja őket, tegyen a kormány, amit akar, ő csak ollyanokat ajánlhat, akiket ismer, így tett Pöltenberg és Dessewffy esetében is. Az ingerült hangu levélre Kossuth higgadtan a következő sorokkal válaszolt:
L. előbb, 217. sz. alatt, 385. s köv. l.
Hadügyminister ur a hadügy vezényletével ideiglenesen Klapka tábornok urat bizta meg, kijelentvén, hogy annak, mint Ön által választott s bizalmával biró helyettesének tetteiről a felelősséget magára vállalja. Ezen alkalmazás ideje alatt tehát mint helyettes hadügyminister ajánlotta Hadik s Puulszky ezredeseket tábornokká, de nekem mégis scrupulusom volt, hogy Hadügyminister Ur e részben Klapka tábornok nézeteit talán nem helyeslendi, – azért tehát kérdést tettem, – de válaszában sem határozott igent, sem nem-et nem találok, hanem azt, »tegyen a kormány, mit jónak talál.« Már igy én a dologban nem tudok eligazodni, mert ez a ministeri kormányzat természetével öszve nem vér, mivel a tábornokok, törzstisztek kinevezéséhez kivántatik ugyan az én helybehagyásom is, de a hadügyminister megegyezése nélkül azaz maga, vagy supplense ellenjegyzése nélkül én se tehetem. S innen van, hogy a kinevezésekérti felelősség a hadügyminister vállain van. – A hadügyministernek tehát határozott véleményt kell mondani, e nélkül hadi kinevezést a kormány nem tehet. Kérem tehát határozott igen vagy nem véleményét.
Ez ujabb tanuság arra, hogy a hadügyministerség nem helyettesithetik, hanem hogy azt valóságos ministernek kell vezényleni.
Egyébberánt ismétlem, hogy nagy felakadást okoz a kormányzatban az, hogy Budavára visszavétele óta mind a hadjárati irányzat, mind a ministerium vezetésének Minister Ur általi mikor átveendősége iránt, minden tudósitás nélkül vagyunk, azt tehát ujra, s sürgetve sürgetem.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. javításával.
O. Lt. OHB 1849: 7587.
Mellette Görgey ismertetett levele, hátlapján Kossuth s. k. vázlata az itt közölt válaszhoz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem