241. Debrecen, 1849 május 30. Kossuth levele Vukovics igazságügyminiszterhez Perczel újabb leveléről és a délvidéki problémák meg…

Teljes szövegű keresés

241.
Debrecen, 1849 május 30.
Kossuth levele Vukovics igazságügyminiszterhez Perczel újabb leveléről és a délvidéki problémák megoldásáról.
Édes Barátom!
Perczel Móricztól levelet vettem Titel mellől.* Titel ugy látszik nagyon erős hely, azon erővel, mellyel ott Móricz disponálhat, nem igen fog sikerülni bevétele. Már két támadát visszavertek.
A levelet – mint később kiderül – Kossuth elküldte Vukovicsnak s igy tartalmára csak kövekeztethetünk. A magánjellegű levelet a kormányzói iktatókönyvbe se vezették be.
Móricz kedvetlen, ismételve sürgeti, mentsük fel a parancsnokságtól s tábornokságtól – s kijelenti, hogy ha nem küldünk mást oda, ő rendelend maga helyébe valakit s pár hétre gyermekeihez vonul Szegedre.
Közlöm privát levelét. Láthatod belőle milyen kedvetlen.
E dolgot is neked kell ott elintézned.
Én a dolgot ekkint látom: ha Bem parforce nem akarna feljőni hanem Erdélybe menni – ugy a felrendelt 12–16.000 embert természetesen Kiss Pál vezetendi, s ekkor Perczel Miklós péterváradi parancsnok marad.
Ha pedig Bem feljő – s Móricz teljességgel egy pár hétig Szegedre akar menni – ugy megosztván a parancsnokság czimét – ideiglenesen Kiss Pál mint tábornok fogja őt helyettesiteni. – Ez esetben Perczel Mikós a péterváradi parancsnokságot ideiglenesen szintugy folytatván.
Végre pedig, ha Bem Erdélybe megyen, – s igy Kiss Pál felvezeti a 12–16.0000 embert, – Móricz pedig interimaliter mégis pihenni akar menni Szegedre, akkor őt Kollmann helyettesithetné. Perczel Miklós ez esetben is Péterváradon maradandván.
Kérlek végezd el e szerint Móriczczal.*
Vukovics küldetésére l. előbb a máj. 28-i minisztertanácsi határozatot, 232. sz. alatt, 414. l.
Leveléből látod, hogy apprehendálni látszik, miért küldtem Kis Pált péterváradi parancsnokká – mondd meg neki, hogy ezt rég megirtam s nem tett ellene észrevételt,* mást, mint azt hogy meglátja millyen ember. – No az pedig tudva van, hogy Kiss Pali egyik legderekabb katonája az országnak. Aztán hiában – legyen Móricz igazságos. Lássa meg Henczi példáján, minő képzett katonai gyakorlottság kell a várparancsnoksághoz – s minő erőditési tudomány és mennyire növelheti a parancsnok katonai képzettsége a vár védelmét. – Pedig hiában, Miklós még nincs esztendeje, hogy katona, a katonai genietudományt soha sem tanulta. Tiszta hazafisága, s személyes vitézsége őt egy év alatt a sikon hősiebb katonává tette, mint más 10 év alatt lett volna, de hogy ő várat comandirozni elegendő képességet tulajdonitson magának, megvallom sokkal derekabb embernek hiszem – mint hogy azt magáról maga is állitaná.
Kiss Pál péterváradi várparancsnoki kinevezésére l. a 419. l. 1. jegyzetét.
Azonban a fentebbi alternativák szerint még is hűségére bizva marad e fontos vár – de ha ostrom alá kerül, mégis csak képzetteb katonára leszen ott szükség, azt hiszem.
Végezz jól és siess vissza
Isten áldjon
Debreczen 30/V 1849.
barátod
Kossuth
S. k. eredeti a Borsod-Miskolci Múzeumban.
Fényképmásolat O. Lt. Szemere vegyes miniszteri iratai.
Megjelent: Hazánk 1885. évf. III. köt. 338. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem