243. Debrecen, 1849 május 30. Kossuth válasza Czetz tábornok jelentésére: pontos nyilvántartást kér az erdélyi seregről s kéri, k…

Teljes szövegű keresés

243.
Debrecen, 1849 május 30.
Kossuth válasza Czetz tábornok jelentésére: pontos nyilvántartást kér az erdélyi seregről s kéri, küldje a felesleges újoncokat Hódmezővásárhelyre.
Czetz tábornok máj. 17-i jelentésében részletes létszámjelentést küldött Kossuthnak, amelyből kiderült, hogy a 33 000 főre becsült erdélyi seregből a nemzetőröket, szabadcsapatokat, a rosszul fegyverzett székely határőrséget, a felszereletlen újoncokat felszámítva csak 21 705 fő marad, ennek nagyrésze vagy Gyulafehérvárnál, vagy a szorosoknál és Besztercében van alkalmazva és csak 2–3000 olyan fegyveres van, akik fölött rendelkezni lehet. Kérte Kossuthot, hogy közölje Bemmel is, hogy Gyulafehérvár ostromát Stein ezredes vette át, mert Bem még mindig úgy tudja, hogy az általa megbízott Kemény Farkas ezredes és Beke József alezredes vezetik az ostromot. Beszámolt még a fegyver és lőszergyártás helyzetéről, a külföldről való fegyverszerzés lehetőségéről stb. Kossuth válasza:
Czetz Tábornok Urnak folyó hó 17-ről kelt feliratát vevén, megütődve értesültem az erdélyi hadsereg állásáról, nevezetesen, hogy a papiron kimutatott számöszveget az előadott leszámitás szerént annyira leolvadni látom s ezen körülmény azon fájdalmas meggyőződésre vezet, hogy a pénzszükségleti esetekben papiron kimutatott szám az ország használható védseregének ismerete körül, mit a kormánynak tudni olly igen szükséges, tévedésbe vezet, melly tévedés csak akkor vétettetik az ország nagy kárával észre, midőn a kimutatott létszám alapján valamely hadi müködés kivitelére dispositió történik.
Sietek ennél fogva Tábornok Urat ezennel felhivni, miszerint ez alőadott felszereletlen csapatokból és különösen azon 1772 honvédujonczokból mindazokat, kiket két hét alatt teljesen felszerelni, felfegyverezni, harczra kész lábra állitani képes, nem lehet, miknek tehát hasznát saját bejelentése szerint ott ugysem veszi, azonnal Magyarországra, Holdmezővásárhelyre inditsa, holott is felszerelésökről a rendelet megtétetendik. Megjegyezvén itt, hogy azoknak utra inditásukkal a hadügyministeriumot értesiteni, valamint a hódmezővásárhelyi telep parancsnokságot teendő intézkedés végett előre tudósitani el ne mulassza. Meghagyom azonban Tábornok Urnak, hogy a Fejérvár alatti ostromerőt ne kevesbitse, valamint felhivom Önt, miszernét az Erdélyben még mindig dühöngő olán lázadás elnyomására annyira is inkább mindent ekövetni főfeladatának tartsa, mivel megfoghatlan, hogy Erdélyben, hol a rendszeres ellenséges erő oly erélyesen megtöretett, s azon egész ország minden olyan ellenségtől megtisztittatott, a lázadás tüze mai napig dühöng s a gyülevész, gyáva lázadó csoportok maig is semmivé nem tétettek.
Végre nemcsak a kellő rend végett, hanem azért, is, mert a hadsereg kellő felszereléséről a hiányok és fogyatkozások kellő ismerete nélkül tökéletesen gondoskodni lehetetlen, oda utasittatik ezen főparancsnokság, hogy a vezénylete alatti minden seregek létszámát nem csak arra nézve mennyiből áll? hanem felszerelési állapotjára nézve is havonkint legalább egyszer akint mutassa be, hogy abban a fegyverzeti és ruházati illetőség – a meglévő, mint szinte a hiányzó fegyver és ruházati mennyiség is speciális rovatokban kitéve legyen, a ruházatra nézve pedig a halál és betegség általi fogyaték,valamint a felgyógyulás, ujonczozás és toborzás általi szaporodás is minden havi kimutatásban világosan megemlitessék.
Mig ezt a seregparancsnokok mulaszthatlan rendes kötelességüknek nem ismerendik, addig, mindamellett hogy a status tömérdeket költ a hadseregnek minden szükségekkeli ellátására, a hadsereg mégis mindig fogyatkozást szenvedend, mit a kormány annál inkább fájlal, minél szentebb kötelességének ismeri, mindent elkövetni hogy a nemzet szabadságáért vérét ontó vitéz hadsereg hiányt és fogyatkozást semmiben sem szenvedjen.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 7383.
Az utolsó két bekezdés mellett Kossuth s. k. széljegyzete: Ily értelemben kell utasitani a hadügyministeriumot általános rendeletre, melly annak teljesítésére minden parancsnokot az én nevemben felelőssé tegyen.*
Vö. a köv. szám alatt a hadügyminisztériumhoz intézett rendeletei.
Mellette Czetz tábornok ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem