415. Debrecen, 1849 március 23.* Kossuth utasításai Csányi László erdélyi országos biztosnak a Szászföld elfoglalása után szükség…

Teljes szövegű keresés

415.
Debrecen, 1849 március 23.*
Kossuth utasításai Csányi László erdélyi országos biztosnak a Szászföld elfoglalása után szükségessé vált teendőkkel kapcsolatban.
Kossuth levele keltezetlen, tartalmából azonban kétségtelenül kiviláglik a fenti kelet. Így pl. Kossuth az előző napon kezdi, s ezen a napon fejezi be azt a Bemhez írt levelet, amelyben altábornagyi kinevezéséről tudósíja; erről a levélről írja Kossuth Csányinak, hogy nyitva mellékeli a levél mellé. Görgeyhez ugyanaznap írt, előző szám alatt közölt levelében pedig, ugyanúgy mint ebben, közli, hogy »holnapután« megy vissza a táborba stb.
Tisztelt barátom!
Megjöttem a táborból, – ahol fiasco! fiasco után történik – miért? mert nincs »entente cordial« – vak engedelmességet tudok eszközölni, de szíves egyetértést nem. Azonban valahogy csak keresztül eviczkélünk – én holnapután megint a táborba megyek. – Végtére ha megbosszankodom, azt mondom: én magam leszek a fővezér – csak egy kicsit okosabb ember volnék.
Hogy kétszer ne kellessen írnom, most is nyitva küldöm Bem levelét;* az öregnek egy kissé hízelegni kell – aztán roppant érdeme van, ő a »Servator Reipublicae« és én igen szeretem. Hanem azért civilis dolgokba nem szabad neki avatkozni.
L. előbb, 410. sz. alatt, 694. s köv. 1
Röviden kedves barátom a következőkre kérlek:
1. Add tudtára a hadseregnek, hogy Bem altábornaggyá lőn s a magyar katonai érdemjel Nagy Keresztjének első vitézévé az országgyűlés által kinevezve;* a kereszt jelt még nem küldhetem – nincs készen.
A képviselőház márc. 21-i ülésében, Bem márc. 16-i győzelmi jelentésének (l. Közlöny, márc. 22. sz.) felolvasása után, Nyáry Pál és Mészáros indítványára hozta a fenti határozatot. (Az ülés leírását l. a Közlöny márc. 23-i számában.)
2. A Szászföldet helyezd katonai törvény alá – kezeseket minden esetre végy, és zárasd el békés magukviselete biztosítására.
3. Hadi contributiot a szászok mindenesetre fizessenek s pedig amennyire lehet arany ezüstben – a mi aranyat s ezüstöt kapsz azt légy szíves ide küldeni, bankó kibocsátási alapul. Csak 1/2 millió ezüst is nekünk roppant nyereség volna. Általában a gaz szászokat becsületesen rendbe kell szednünk, hogy többet ne zavarogjanak.
4. Szebenben volt Generalcommando, Thesaurariatus, fő harminczadi hivatal s nem tudom még mi – az első s második természetesen megszűnt, de megszűnését nyiltan ki is kell mondanod s akkint intézkedned, hogy Szebenben semmiféle országos hivatalnak székhelye ne maradjon; ha valami hivatalnak meg kell maradni, tedd által Kolozsvárra, a Thesaurariatus actáit hasonlóképpen.
5. Szebenben vagy 10 féle közpénztár van, azt mind sequestrálni kell.
6. A határszéli contumaciák* emberei legtöbbnyire gyökeresen rosszak – azokat el kell tenned s másokat helyökbe alkalmaznod. A harminczadosokat hasonlag nagyon rostára kell venned s egy embert sem tartanod meg, aki nem teszen esküt a magyarországgali unióra, a magyar országgyűlés s általa alkotott és alkotandó kormány iránti engedelmességre, s arra hogy az austriai házzal, ministeriummal, kormánynyal cameralis, aerarialis hivatalaival semmi összköttetésbe nem lépend.
Járvány elleni vesztegzároló helyek.
7. Légy szíves beküldetni általuk a magyar ministerium rendelkezései értelmében fenálló határvám tariffát, egyszersmind tudasd az angol consullal Bukarestben, hogy angol alattvalóknak colonialis czikkeket, gyógyszertári czikkeket, továbbá bőrt, posztót, vásznat, fegyvereket, kén és salétromsavat, kardokat, kengyel és zabla műveket, sebész műszereket, szőr szövetet nyakravalókra, most vámmentesen megengedjük behozatni, sőt fegyverekért még egy egy ft premiumot is adunk, olly feltétel alatt azonban, hogy azt csak a statusnak adhassák el.
8. A pénzügyministerium által leküldetek e napokban egy montanisticus embert, aki a cameratico financialis dolgokat vezérleted és felsőbbséged alatt rendezze – főelvül vévén fel, hogy a lehető leggyorsabban exploittierozza mind azt, a mit az elfoglalt vidékek nyujthatnak.
9. A fegyver, mellyet embernek kezébe adva 5 hét alatt Erdélynek segítségül küldöttem, reá megy 10000-re, megkívánhatom hogy az öreg Bem hozzon most visza vagy 6–7000-ret vagy pedig ha ezt a körülmények egyhamar megnem engednék, a szászoknál lelt fegyverekből nekünk is küldjön egy pár ezeret. – Az oláh ezred okláthi tárait méltóztass erélyesen felhasználni; – az oláh ezredeket feloszlatni, tőlük minden fegyvert s katonai szert és ruhát beszedetni, valamint szinte általában a szászoknál úgy és olly szigorral, mint Windischgrätz Pesten tevé. Kardokat sem hagyjál nálluk, s a ki eltitkolja fegyverét, büntesd meg kérlelhetlenül.
10. Salétromsavra igen igen nagy szükségünk van. Nem lesz mivel különben kapszlit készíteni. Talán van ott a tájon valami ember, ki a gyutacs, és kapszli készítés körül alkalmazva volt – ezt óhajtanám ide kapni.
11. Lovakat nem lehetne ott vásárolni? már nagyon megszűkültünk a lóvásárlásban – pedig kellene még vagy 5000.
Annyi írni valóm volna, de itt zúg a bizottmánynak referáló jegyző balfülem mellett – jobb fülem mellett pedig a hadügyminiszteri referens – magam meg a középen írom e levelet. Azért csak arra kérlek tisztelt Barátom, definitiv organisatióját Erdély ügyeinek ne siettesd annyira, hogy én e részben ne dolgozhassak ki valamit, mert a dolog nagyon kényes – az unió csak úgy lesz valósággá, ha egységbe s analógiába hozatik Erdély Magyarországgal – s ez nem csekély munka ám! Ideiglenesen azt hiszem teljesen elég, amit elmeneteledkor utasításodba írtam.* Hanem a szászokat akkint kell kormányozni minden esetre, hogy féljenek.
A Csányinak adott jan. 27-i kormánybiztosi utasítást l. 129. sz. alatt, 268. s köv. l.
Áldjon meg téged a magyarok Istene. De már ezer baj közt, bár hidd el, megverjük a németet. – Ölellek meleg barátsággal
Kossuth híved
Czukorban és kávéban nagy fogyatkozásunk van – Oláhországot használd fel kérlek, amennyire csak lehet.
S. k. eredeti O. Lt. Csányi-iratok 1278. rakt. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem