416. Debrecen, 1849 március 23. Kossuth válasza a hadügyminisztérium átiratára Kiss Károly és Höffler József előléptetésével kapc…

Teljes szövegű keresés

416.
Debrecen, 1849 március 23.
Kossuth válasza a hadügyminisztérium átiratára Kiss Károly és Höffler József előléptetésével kapcsolatban.
A hadügyminiszter márc. 20-i átiratában előléptetésre ajánlotta a Bizottmánynak Kiss Károly alezredest és Höffler József őrnagyot; az elsőt azért, mert előbb a Nemzetőrségi Haditanácsban, majd annak megszűnte után a hadügyminisztériumban fáradhatatlanul és nagy hozzáértéssel intézte a nemzetőrség ügyeit, a másodikat azért, mert mint a hadügyminisztérium tüzérségi osztályának főnöke, egyike a legidősebb őrnagyoknak, »s munkás vezetése által a tüzérségi ügyet kellő rendben s célszerű evidentiában tartja.« Kossuth válasza:
Folyó hó 20-án 7002. szám alatt kelt felterjesztésére visszaíratik, miszerint a honvédelmi bizottmány kötelességének ismeri azon katonatiszteknek érdemeit is illőleg méltányolni, kiknek hivatásuknál fogva alkalmuk nincsen magukat a csatatéren kitüntethetni, de az administratív szakban hazafiságukat s a nemzet ügye iránti rokonszenvüket tettleg tanusítandók, szakértés, fáradhatatlan buzgalom és sikerteljes tevékenységben kitűnve hasznos szolgálatolat tesznek a hazának.
Illy elismeréssel találkoznak Kiss Károl alezredes és Höffler tüzér őrnagynak a hadügyminisztériumnáli alkalmazásukban szerzett érdemeit is.
Azonban ezen két jeles hivatalnok előléptetése végett a hadügyministeriumtól felterjesztett indítványt illetőleg, Höffler őrnagyra nézve különösen tekintetbe kell vennünk, hogy hadseregünk tüzérségében az alezredesi rang még a legfelsőbb fokozat, s hogy legjelesb tüzértiszteink is, kik a haza megmentésére folytatott háború kezdetétől fogva minden ütközetben résztvettek, életveszély közt magukat mindenhol kitűntették, a hazának legfontosabb szolgálatot tettek s az által maguknak nagyobbszerű érdemeket szereztek, mint máshol lehetett – mindamellett is nem többek, mint alezredesek. S ugyanazért a honvédelmi bizottmány csak akkor adhatja megegyezését Höffler őrnagynak alezredesüli kinevezéséhez, midőn tüzér alezredeseink közül valaki a csatatéren ezredesüli előléptetésre magát érdemessé s egyszersmind tüzérségünknél egy fennebbi rangfokozat létesítését okszerűleg lehetővé teendi.
Melly határozaton Höffler őrnagy is – érdemei elismerésének kijelentése után – elsőlegesen megnyugodhatik, annyival is inkább, minthogy csak e napokban részesült kitüntetésben, érdemjellel díszesíttetvén fel.
Szintúgy igénylik a körülmények mostan még Kiss Károl alezredes megérdemlett előléptetésének is elhalasztását. De a honvédelmi bizottmány fenntartja magának a megnevezett alezredesre is későbben különös tekintettel lenni.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3710.
Mellette a hadügyminisztérium fenti tartalmú átirata, valamint a fenti válaszfogalmazvány Kossuth által aláírt tisztázata.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem