b) Vita Mészárossal a délvidéki seregekhez intézendő kiáltvány szövege körül:

Teljes szövegű keresés

b) Vita Mészárossal a délvidéki seregekhez intézendő kiáltvány szövege körül:
A bácskai hadsereget fenyegető bomlás leküzdésére Kossuth az alábbi kiáltványt kivánta a sereghez intézni:
A magyar nemzet nevében az alsódanai hadsereghez.
Vitézek!
Hónapokon keresztül rettenthetlen bátorsággal állottatok őrt tömérdek veszély, s fáradság között, hogy Bács vármegyét a rácz pártütők dühöngésétől megóvjátok.
A dicsőség babérját fűztétek számtalan csatákban vitéz homlokaitokra.
A magyar nemzet, mellynek hű védjei vagytok, nektek kitüréstökért köszönetet mond.
De bármi dicső volt is az eddigi tér, a nemzet rendíthetlen vitézségtök számára még egy tágabb, dicsőségesebb tért nyit meg.
Ekkorig Bács megyét védelmeztétek a magyar nemzet számára: jövendőben magát a magyar nemzet országos életét fogjátok védelmezni azon elnyomás ellen, mellyel édes magyar hazánkat hitszegés, erőszak és árulás fenyegetik.*
Itt a lap szélére – az alább ismertetendő vita során – Mészáros a következő megjegyzést fűzte: Ez bár igaz, de nem diplomaticus, mert ha az egyiket mi gyanusítjuk, bennünket a mások. Ki aztán a biró, tehát kihagyandó!
Fel vagytok rendelve egyesülni a magyar nemzet többi hadseregeivel, hogy egyesülve, rettenhetlen vitéz karjaitok által a magyar nemzetet s annak törvényét és alkotmányát megvédjétek.
Útban vannak a többi hadseregek is, s csak ti reátok várnak, hogy dönthetlen erővel előre menve, megmentsék a szegény üldözött magyar hazát.
Ti a hazának hű fiai vagytok.
Ti letettétek az esküt az örökkévaló Istenre, hogy a magyar haza alkotmányát védeni fogjátok minden ellenség ellen.
Letették az esküt veleték együtt tiszteitek is, kiket a nemzet azon fényes bizalommal tisztelt meg, hogy illy derék vitéz seregnek legénységét bízta vezetésökre.
És mégis ezen tisztek között, kiknek szent kötelességük volna, a hűségben és kitürésben nektek például szolgálni, számosan akadtak, kik válogatni mernek az ellenségben; azt mondják: rácz ellen küzdenek, de más ellen nem, Bácsban küzdenek, de másutt nem, és miután elfogadták a nemzet kezéből a tiszti rangot, becsületet és fizetést, most, midőn a magyar nemzetet kell védelmezni, lemondanak s elhagyják zászlóikat.
Pedig az eskü, mellyet az örökké való Istenre letettek, nem úgy szól, hogy csak a rácz ellen, csak Bács megyében, hanem úgy, hogy mindenütt, minden ellenség ellen, hívén és vitézül fogják a hazát védelmezni.
Katonák! lehetetlen, hogy a ti becsületes, vitéz szivetök meg ne botránkozzék az illy cselekedetek felett.
De ne bánjátok, hogy az illy emberek kiválnak hű és vitéz soraitokból.
Aki a dicsőség alkalma előtt hátra lép, az gyönge volt volna a veszély órájában.
Ti ha e lemondások által egy kissé megritkultok: de egyszersmind meg is tisztultatok.
Ti annál nagyobb bizalommal fogtok ragaszkodni azon tiszteitekhez, kik híven megmaradva zászlóitok mellett, a tűzpróbát kiállották, s a ti bizalmatokat, és a nemzet bizalmát kétszeresen megérdemlik.
A hiányzó tiszti helyek pedig a ti soraitokból fognak betöltetni, bátor, hű és vitéz férfiak által, kik bajban, fáradságban veletek osztoztanak, s kik ép ezért ismernek benneteket, a mint ti is ismeritek őket, s kiket hozzátok a bajtársiság szent kötele köt.*
Itt a lapszélén Mészáros újabb megjegyzése: A tisztekre nézve egyenes felszólítást javasolnék, hogy szégyen most elhagyni a tért, a mellyen a hazát védeni helyes, mert illy formában nem lévén jó iránytűje a közembernek, egyiknek sem fog engedelmeskedni, mivel egyiknek sem hisz.
Katonák! a nemzet bízik vitéz lelkeitek hűségében. Ti meg fogjátok mutatni, hogy igaz, hű fiai vagytok Magyarországnak, s ahová vitéz soraitok a haza védelmére állíttatni fog, meg fogjátok mutatni, hogy a magyar nemzet nem hiában számított vitéz karaitokra.
Ne higyjetek a hamis prophétáknak, kik rossz hirekkel akarnak elámítani. A magyar nemzet él, s míg illy vitéz védjei vannak, minők ti vagytok, a pokol sem fog rajta diadalmaskodni.
Seregeink előre nyomulnak. Siessetek velök a haza megmentésének dicsőségében osztozni.
Éljen a magyar haza!
Kelt Debreczenben a kormány s országgyűlés székhelyén. Dec. 22-kén 1848.*
A keltezés – különösképpen – nemcsak a hónapot, de az évet is eltéveszti, tartalma és a vele kapcsolatos akták alapján azonban egy pillanatra sem lehet kétséges, hogy jan. 22-én kelt.
a honvédelmi bizottmány nevében
Kossuth Lajos elnök.
Kossuth s. k. fogalm. O. Lt. Vörös Antal gyüjt. 1077. sz.
A fogalmazványt Kossuth rövid úton eljuttatta Mészároshoz – az is lehet, hogy személyesen mutatta meg neki – s az ő írásbeli, vagy szóbeli, nem ismeretes megjegyzéseire az alábbi levélben válaszolt:
Hadügyminister úrnak!
Hiszen ez mind jól van. Csak félreértésektől óvjon meg az Isten.
Én bizon, ha valaki, lelkem mélyéből becsülöm hadügyminister úr hazafiságát, s szeplőtlen jellemét. Isten áldja meg érette. Csak arra kérem, ne keressen többet egy vagy más kivánatomban, mint benne van. Én sikert akarok, s bizony nem azt, hogy hadügyminister urnak tekintélye mellőztessék, vagy csorbuljon, sőt növelni akarnám mindenképen.
Tehát értsük meg egymást:
1. A bácsi ármáda legénysége nagyon jó szellemű. E szellem sikerét nehány pulya tiszt megzavarta. Fel kell e szellemet tartani. Erre jónak vélek egy proclamatiót, vagy napiparancsot – de rögtön. Ha hadügyminister úr írja; azon fő eszmék irányában, miket javaslatba tevék, nagy köszönettel veendem. Csak történjék, és rögtön.
Nem ellenjegyzést kivántam én. Hanem együtt jegyzést. Jeléül annak, hogy a polgári kormány karon fogva jár a hadügyével. – Mert ellenkezőt pletykáznak. – Pedig a haza érdekében jó volna ám egy illy lépéssel ellenkezőt bizonyítani. Elég ártatlan bizonyítás, és mégis sikeres. – Mert nem vezet a haza javára az a szabatos elválasztó vonalozás. – Hanem cordialis egység, minőre a hazának szüksége van, s mire én olly lelkem mélyéből kész vagyok mindig, s fáj hogy e készségnek ellenében formalitásokat látok, mik bajt okozhatnak, de sikert nem.
2. Nem kivánok én szolgasági forma jelentéseket, – de Hadügyminister úr tegnapelőtt személyesen volt szíves nekem mondani, hogy Vécsey Váradra jő, s Nádossy vezeti fel a bácsi sereget, most Nádossy resignál, hát csak lehetetlen rossz néven vennem azon kérdést: ki hát a bácsi sereg vezére? E végett nem szükséges Journalt vinni; hogy a kormány azt megtudja, kik vezetik a nemzet seregeit.
3. Jelentem, hogy Bácsra vonatkozólag még nem kaptam két levelet a minister urtól hanem csak egyet. – Esedezem velem tudatni, várjon e a futár a proclamatiora, s a Hollán iránti rendeletre* – vagy elküldjem a nélkül.
Hollán Ernő péterváradi erődítési parancsnoki megbizatására l. az előző kötetben a 328/c sz. aktát, 521. l., mostani elvezénylésére pedig alább, 104. sz. 195. s köv. l.
Csak félreértések ne legyenek köztünk. A legszívesebb tisztelettel
Debreczen, jan. 22. 1849.
Kossuth elnök.
Lapszélén: Az ide rekesztett lista mutatja, egy confidentialis kézből, mit volna jó a bácsi tisztekkel tenni.* Ajánlom becses figyelmébe.
A szóbanforgó névjegyzék nincs az irat mellett.
S. k. eredeti. O. Lt. Hadügymin. 1849: 2211.
A kiáltványtervezet mégegyszer megfordult Mészáros kezében s ő – ismét nem tudni, élőszóval-e, vagy írásban – általánosságban kifogásokat emelt egyes kifejezései ellen. Kossuth újabb levél kíséretében küldte át a fogalmazványt Mészároshoz azzal a kéréssel, hogy jelölje meg pontosabban kifogásait:
Hadügyminister úrnak!
Hadügyminister úr azt méltóztatott a bácsi hadsereghez intézendő proclamatiora válaszolni, hogy némelly kifejezéseit alá nem írhatja. Kérném, méltóztassék hát azon kifejezéseket kijelölni – talán megegyezhetem kihagyásukban. Csak az időt ne veszítsük, arra kérem Hadügyminister urat, s ne történjék velünk hogy aprolékokba akadozás mellett a dolog elvész.*
Ekkor keletkeztek a fogalmazványon Mészáros fentebb említett széljegyzetei.
Gróf Vécsey iránt tegnapelőtt tudakozódtam hadügyminister úrnál, minő rendeltetést kap? írásbani feleletül kaptam, hogy Váradra jő – ma ellenben azt kapom, hogy már két rendelet ment hozzá a bácsi sereg parancsnokságának átvételére. Így én nem tudom magamat tájékozni s felelnem kell az ármáda állapotairól a nélkül, hogy tudnám mikint van.
Kérem legyen szíves tisztelt hadügyminister úr intézkedni, hogy a tegnapelőtt esti tanácsülésben tett saját becses nyilatkozatai szerint is – a hadügyministerium intézkedéseiről naponként tudósítva legyek.
Nádossy milliókroli számadással tartozik, Hollánnak Péterváradról kimenetelét meg nem engedhetem. – Mind a két courir vár reggel óta – Periculum in mora. – Tisztelettel kérem méltóztassék a válaszokat siettetni, s velem is közölni, hogy haladék nélkül beküldhessem.
Debreczen Jan. 22. 1849.
Kossuth Lajos
a. honv. bizottmány elnöke
S. k. ered. O. Lt. Hadügymin: 1849: 2213.
Nincs nyoma annak, hogy a kiáltványt végül is kibocsátották-e a délvidéki seregekhez. Kossuth ugyanis elküldte Batthyány Kázmérnak azzal, hogy döntse el, kiadják-e, s adja ki, ha helyesnek tartja. (L. a köv. c) alatti aktát.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem