a) Kossuth hátirata Nádossy ezredes lemondólevelére:

Teljes szövegű keresés

a) Kossuth hátirata Nádossy ezredes lemondólevelére:
Nádossy ezredes, akit Kossuth még az elmúlt év decemberének végén a délvidéki sereg felülvizsgálására küldött ki,* január 16-án Verbászról két levelet küldött a Bizottmánynak. Az elsőben bejelentette, hogy Eszterházy tábornok a bácsi sereg parancsnokságáról lemondott* s helyette Vécsey átvette a főparancsnokságot. Borulátóan írt a déli helyzetről, végül jelentette, hogy mivel »a tisztelt honvédelmi bizottmány által választott út ügyünket veszélyezteti« küldetése végeztével kérni fogja, hogy mentsék fel szolgálata alól. Még aznap másik levelet is írt: ebben kijelentette, hogy »minden oldalról temérdek kompromissiók, fegyelmetlenségek és csalódások« veszik körül, beteg is, ennélfogva megbizatását nem tudja jól ellátni, bejelenti tehát, hogy »mind miniszteri osztályigazgatói, mind ezredesi hivatásáról tökéletesen, végképpen és változtathatatlanul« lemond. A leveleket Kossuth az alábbi hátirat kíséretében küldte át a hadügyminiszteriumnak:
Az erről szóló, 1848 dec. 27-én kelt rendeletet l. az előző kötetben, 532/b sz. alatt, 903. s köv. l.
Eszterházy a hadügyminisztériumnak küldte be lemondását s azt a hadügyminiszter jan. 20-án küldte át az OHB-nak intézkedés végett. (A kísérőlevelet l. OHB 1849: 782. sz. alatt, a lemondólevél hiányzik.) Az Eszterházy által felhozott ürügyekre Kossuth alábbi, a katonákhoz intézett kiáltványa világít rá.
Ezen jelentések a hadügyministeriumhoz tétetnék át kellő intézkedés végett következő megjegyzésekkel:
1. A mi Nádossy ezredes lemondását illeti: futár által tudtára adatni kívánom
a) hogy ő a hadügyministerium kebelében tömérdek pénzt is kezelvén, rögtön ide feljőni és számotadni kötelességének ismerje, melly kötelességtől semmi esetre sem dispensáltathatik; mit ha tenni nem akarna, a kormány akkint fog vele bánni, mint ollyan emberrel bánni kell törvény szerint, a ki számot adni vagy nem tud, vagy nem akar.
b) Számot kell adnia arról is, mit ért az alatt, hogy a honunk ügye megmentésére választott út azt veszélyezteti.
c) Ha feljövend, itt fog a hadügyministerium által elhatároztatni elfogadtatik-e lemondása, vagy alkalmaztatik reá azon szabály, hogy most lemondani nem szabad.*
L. erre a 92. sz. alatti határozatot, 171. l.
Kérem a hadügyministeriumot, hogy az illy értelembeli határozatot a bácsi sereg parancsnokságához intézze azon rendelettel, hogy annak minden esetre sikert eszközöljön. – A levelet magam fogom futár által elküldeni, a honvédelmi bizottmány részéről is adandván Almássy Pál kormánybiztoshoz rendeletet.*
Almássy különleges megbizatására l. a 81. sz. alatti rendeletet, 151. s köv. l.
2. Vécsei tábornok más rendelkezést kapván*, Nádossy pedig a bácsi seregnek felvezetését úgy látszik többé nem effectuálandván, sőt lemondásával azon sereg bomladozására adván alkalmat, okvetlen szükségesnek látom, hogy azon sereg parancsnoksága iránt definitív intézkedés történjék. Erre három utat látok.
Vécseyt nem sokkal előbb nevezte ki Kossuth nagyváradi katonai parancsnokká. (L. 80/f. sz. 150. l.)
a) Hogy Lenkey ezredes vegye át a parancsnokságot, s a sereget minden esetre Szegedre ez vezesse fel.
b) Felvezettetvén oda a sereg, ha netalán a hadügyministérium oda más vezért kívánna rendelni, ekkor vagy a bánáti sereget az aradival Gál tábornok vezérlete alatt egyesíteni kell, s Damiánics tábornokra bízni a bácsi sereg vezérletét, vagy pedig
c) a Bács-szegedi sereget Dembinszky tábornok vezérlétére bízni – én ez utóbbit tartanám legszélszerűbbnek, s minthogy Dembinszky tábornok Perczel seregéhez útban van, a rendeletet utánna küldés végett hozzám kérném utasíttatni.
Minden esetre rögtöni intézkedést s az iránti tudósításomat kérem.
3. A bácsi seregnél lévő ágyukhoz kérek minden disponibilis honvéd tüzért Nagyváradról leküldetni, s ha elegendő tüzér személyzet nem volna, inkább egy részét az ágyuknak Nagyváradra felhozatni.
Ez is alkalmul szolgál arra, hogy a tüzér személyzet szaporítása iránt a legsürgetőbb intézkedésekre kérjem fel a hadügyministeriumot.
Végre azon rendeletet, hogy quittirozni nem szabad, még ma a Közlönybe iktattatni kérem.*
Ilyen rendelet Mészáros ellenzése miatt nem jelent meg, mivel Mészáros még aznap azt válaszolta erre a pontra, hogy »a tiszti leköszönés mindenféle seregeknél minden időben szabad, kivévén a hábonúi időt, amidőn a fennforgó körülmények alapján azt a kormány ideiglenesen megtagadhatja, avagy későbbi időkre halaszthatja elfogadását.« (OHB 1849: 886. sz.) Mészáros érvelése azonban átlátszó, mert hiszen ezek a tisztek háborús viszonyok között mondtak le.
S becses tudósítását várom.
Debreczen Jan. 22. 1849.
Láttam Mészáros
a honv. bizottmány elnöke
Kossuth Lajos
S. k. eredeti, Kossuth s. k. hátiratával.
O. Lt. OHB 1849: 876, 877.
Mellette Damjanics tábornoknak, a bánáti sereg parancsnokának Becskereken, jan. 15-én kelt átirata az alsódunai sereg parancsnokságához Verbászra: A helyzet következtében nem tud a sereg 20-a előtt elindulni, kéri, hogy minden körülmények között tartsák ők is állásaikat.
OHB 1849: 886 sz. a. Mészárosnak Kossuth fenti átiratára még aznap küldött válasza, melyben tudatja Mészáros, hogy Nádossynak még aznap ír, hogy Eszterházy lemondása után Vécseyt bízta meg a feljövő, Lenkey ezredest pedig az ottmaradó bácsi sereg parancsnokságával: a bácsi sereghez szükséges tüzéreket már odarendelte Nagyváradról.
OHB 1849: 1515.: Nádossy Bajáról január 27-én ír Kossuthnak: pénzt soha nem kezelt, »meggyőződésbül republicanus vagy communista alkotmányunk veszélyeztetése nélkül lenni nem tudok! Én csak alkotmányos szabadságért küzdök... De a király és haza nevében.«

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem