A Hóstáncz elpusztulása.

Teljes szövegű keresés

A Hóstáncz elpusztulása.
A következő évben a kuruczok gróf Thököly Imrét választották fővezérükké, s ettőlfogva, mivel a törökök is támogatták őket, még inkább ők lettek a helyzet urai. Elfoglalták a felvidéki bányavárosokat, sőt portyázókat küldtek ki az osztrák tartományokba is. Nevezetes ez az év a város történetében mert ekkor pusztúlt el teljesen egy virágzó, nagy városrész, a Hóstáncz. Egykorú 219történeti feljegyzésünk ugyan nincs felőle, de egyéb kisebb-nagyobb jelentőségű adat egybevetése ezt az évet jelöli meg a szerencsétlenség idejéül. A vár ostromát Cserei adja elő érdekesen, bár kirívó ellenszenvvel Teleki iránt: „Csakhamar kitelék a Teleki Generálisságának ideje, mert Szatmár alatt oda veszté bolondúl, a Hajdúságot, és Debreczenből, s Patakról oda gyűlt sok szép deáki Ifjuságot. Ottan is practicához fog, azt gondolván, hogy az Erdélyi Urakra talál. A Szatmári Commendánssal concludál, hogy a Várat feladja néki. A’ Commendáns napot praefigál, mikor mennyen oda Teleki. Az alatt a’ több Tisztek megértik a dolgot, a’ Commendánst árestomba teszik, és a praefigált napra, mikor Teleki mint kész dologra méne, a Német Praesidium kijő hírtelen, és ottan vágják le a’ szegény Magyarságot. Maga mégis elszalad, és eggy sárba dűlvén a lova, gyalog esik, és eggyik tsizmája ott maradt aranyos sarkantyújával eggyütt, és gyalázattyára a’ Szatmári Kapura felszegezék. Eleget mesterkedék, hogy ajándékért onnan levegyék, de mind ottan tarták, valamig Erdély Német kéz alá nem esék, úgy vevék osztán le. Illyen szép triumphussal jára Teleki Mihály a’ Német Császár ellen.”40)
40) Nagy Mihály: 123. és 124. lap.
A két oldalról fenyegető háborútól egyre zaklatva, Lipót császár legalább is a magyarokkal szeretett volna kibékülni, azért 1681-ben Thökölyvel fegyverszünetet kötvén, Sopronba országgyűlést hívott össze, melyre Szatmár követeit is meghívta. Hogy jóakaratát bebizonyítsa, mindenképpen a törvényes útra lépett: nádort választatott s megengedte a sérelmek tárgyalását. De főképpen a protestánsok nem voltak megelégedve az ott remélhető vívmányokkal s azért Thököly vezérlete alatt tovább folytatták a háborut.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem