a) Hiányok, tévedések és pontatlanságok.

Teljes szövegű keresés

a) Hiányok, tévedések és pontatlanságok.
A gödöllői ref. egyházi anyakönyvek bejegyzései 1722-től csak 1739-ig mennek folyamatosan, mert itt megszakadva, különféle declaratiók, rendeletek, pro memóriák stb. másolatai következnek. Ezek után az 1801. évvel kezdve ismét keresztelési bejegyzéseket találunk 1804-ig, majd megint másjellegű bejegyzések után 1775-től 1801-ig keresztelések, ezután 1787-től kezdve 1804-ig házasulások bejegyzése, utána pedig 1786-tól 1804-ig a halálozásoké következik. A könyv végén ismét másjellegű feljegyzések vannak. Látnivaló, hogy az 1739-i megszakítás után üres helyet hagyott az, aki a keresztelési bejegyzéseket 1775-ben folytatta, de az üres helyre mégsem a közbeeső évek utólagos bejegyzése következett, hanem előbb az említett vegyes bejegyzéseket, majd az 1801–1804-i keresztéléseket írták oda. A könyvből tehát az 1739–1775 közötti anyakönyvi rész kimaradt.
Ezt a hiányt részben pótolja egy másik, kis kvart formájú könyv „T. T. Idősbb Váradi István Gedellői Prédikátor Ur jedzései a mostani fenn álló második Templom építtetésétől fogva” címmel. Ebben 1745-től 1765-ig keresztelési bejegyzések vannak s a végén 1745-ből házasságkötések, közben pedig egy oldalon szintén házasulók jegyzéke 1748-ból.
E szerint a keresztelések az 1740–44. és 1766–74-ig terjedő időből, a halálozások és házasságok pedig (ez utóbbiakra vonatkozólag 16az 1745. és 1748. évek kivételével) az egész 1740–1774-i szakaszból hiányzanak.
Miért szakadtak meg a bejegyzések 1739-ben, azt nem tudjuk biztosan megállapítani. De 1745-ben mindenesetre új rendszert kezdett Váradi I. prédikátor, mert a keresztelési bejegyzések számára külön könyvet nyitott (s valószínűleg a házasulásoknak és halálozásoknak is külön-külön egyet), míg addig mind a háromféle bejegyzést egyazon könyvbe vegyesen vezették be. De az újítás nemcsak ebben állott. Az első könyv bejegyzéseinek írását megfigyelve, azt 1722-től 1731-ig nemcsak egy kéztől származonak, hanem egy napról, vagy legalábbis közel egyidőből valónak találjuk. Ezeket a bejegyzéseket tehát nem esetenkint, hanem egyszerre, utólagosan írták be a könyvbe, részint emlékezetből, részint talán papírlapokra vetett feljegyzésekből. 1732-ben – úgy látszik – az egész évi bejegyzéseket egyszerre, 1733-tól 1739-ig pedig hónaponkint vezették be az anyakönyvbe. 1745 óta az új könyvbe már esetről esetre írták a bejegyzést; ezt mutatják a mindig kitett napi dátumok is, amelyek az első könyvben 1740 előtt csak nagyon ritkán vannak beírva.
Az ekként felismert régi, kezdetleges rendszer magyarázza meg a különösen eleintén előforduló „filia subulci”, „uxor fabri” stb. névnélküli, valamint a „filia Pálinkás” (keresztnév nélkül) stb. pontatlan bejegyzéseket. De ugyanennek a körülménynek az ismerete int arra is, hogy ezeket a bejegyzéseket óvatossággal és lehetőleg ellenőrizve használjuk fel.
A bejegyzések hosszabb-rövidebb időn át való kimaradása persze más anyakönyvekben is előfordul és nem egyszer megakasztja kutató munkánkat. A gödöllői anyakönyvekben fokozza a bajt az, hogy az 1780-as évekig a kereszteléseknél csak az atya neve van feltüntetve, az anyáé hiányzik, ami egyidőben élő azonosnevű személyek esetén tévedésre vezethet, A hiányt azonban elég gyakran lehet más források adataival, vagy magában az anyakönyvben található egyéb adatok alapján pótolnunk.
Jó útbaigazító pl. az, hogy halálozásoknál 1775 óta (házasságoknál csak a XIX. század közepe óta) feljegyezték az illető személy életkorát is, bár egyideig nem következetesen. Pl. sokáig kereshetnők eredménytelenül az anyakönyvben Pálinkás Mihály „curator”-nak, a Pálinkás-család egyik tekintélyes tagjának születési (illetőleg keresztelési) évét. Azonban az 1809. január 20-i halálozási bejegyzésnél ott találjuk az életkort is: P.* Mihály 67 éves korában halt meg. Tehát 1741-ben születhetett, s bár ebből az évből hiányzanak a keresztelési bejegyzések, 1741-et állapíthatjuk meg a curator születési évéül.
A következőkben a keresztnév előtt a Pálinkás családi nevet csak P.-vel jelölöm.
Hasonló eset a következő is: 1833. július 1-én elhunyt P. János. Csak az a megjegyzés van a halott neve mellett, hogy 62 éves volt s hogy „sinlődött” és hogy az ekklézsiára 5 forintot hagyott. A XVIII. században a keresztelési anyakönyvekben sok P. János szerepel, de ha ezek bármelyikével akarnók az 1833-ban elhunytat azonosítani, tévednénk. A kitett 62 éves életkor ugyanis azt mutatja, hogy ez a P. János 1771-ben született, ebből az esztendőből pedig hiányzanak a keresztelési bejegyzések, tehát a többi (meglévő) években kereszteltek mindenikével hibás volna az azonosítás.
Olykor az elhunyt életkorának kitétele mellett egyéb segítő adatot is találunk.
1809. augusztus 5-én meghalt id. P. András, Nagy Éva férje, 40 éves. 1810. április 10-én pedig elhunyt egy másik id. P. András, szintén 40 éves. Bejegyzési tévedésre kellene gondolnunk, ha az elsőnél a feleség neve nem utalna éppen arra, hogy itt egyforma nevű két emberről van szó. De az asszony nevének ismerete egyébként is hasznos. Az életkor alapján u. i. a jelen esetben csak azt állapíthatjuk meg, hogy az egyik P. András 1769-ben, a másik 1770-ben született; s mivel ezekből az évekből az anyakönyvi bejegyzések hiányzanak, egyik P. András szüleinek nevét sem ismerjük s a leszármazási táblákba, nem tudnók őket beiktatni. Azonban a feleség neve rávezet a helyes útra. A házassági anyakönyvben 1793. január 8-ánál megtaláljuk, hogy Nagy Évát e napon vette nőül hídvégi P. András. Hídvég akkoriban Gödöllőnek egyik utcarésze volt, s ennek ismerete (más, nem anyakönyvi adatok alapján) rávezet arra, hogy ez a P. András a Pálinkások melyik ágához tartozott, s hová kapcsolható.
Bár ekként az elhunytak életkorának anyakönyvi bejegyzése a kutatás hasznos támaszának bizonyul, nem szabad szem elöl tévesztenünk, hogy az életkori adatok nem mindig teljesen megbízhatók. Különösen újabb időkben ugyan sokszor megállapíthatjuk a bejegyzés pontosságát, főként kiskorúaknál, ahol olykor az év törtrészeit is figyelembe veszik („élt 2 és 1/2 évet”, „1 évet és 4 hónapot”). Idősebbeknél azonban, valószínűleg bemondás alapján írt, téves adatokat is találunk, még olyankor is, amikor az illetőnek a keresztelési adata is megtalálható lett volna, így pl. P. György 1791. január 5-én 55 éves korában halt meg, az anyakönyvi bejegyzés szerint. Pedig keresztelése 1733. június 3-ára van bejegyezve, s így halálakor, 1791 elején már 57 éves volt. Az évszám mellett a keresztelés napjának (akkor még szokatlan) kitétele a kelet pontosságára, mutat, s ezért a halálakor beírt 55. életév bizonyára téves, de valószínűleg nem a bejegyzőnek a hibájából. P. György u. i. kétszer nősült; talán már életében maga szokta életkorát a valóságnál kevesebbnek mondani.
Nem tökéletesen bizonyos, de nagyon valószínű az életkor bejegyzésének téves volta az 171806. december 30-án elhunyt „öreg” P. Andrásnál, aki a halálozási anyakönyvben 80 évesnek van írva, s e szerint 1726-ban született, holott keresztelési bejegyzését 1725-ben találjuk. Lehet, hogy a keresztelési bejegyzés téves, hiszen a gödöllői anyakönyvi bejegyzések az első években – amint láttuk – utólagosaknak mutatkoznak. Mégis valószínűbbnek látszik, hogy az életkor bejegyzése téves ebben az esetben is.
Arra is ügyelni kell, hogy a XVIII. században az anyakönyvekbe nem a születés, nem a keresztelés napját írták be. Gödöllőn is 1818-ig a keresztelést jegyezték, a születést csak 1818 óta.
A házassági anyakönyvek adatai különösen a családi kapcsolatok terjeszkedésének megállapítására s az ebből folyó gazdasági, biológiai stb. következtetések levonására alkalmasak. Azonban egyéb szempontokból is hasznosak lehetnek. Kár, hogy a vőlegény atyjának megnevezése csak legújabban lett szokásos és kötelező. Gödöllőn a XIX. század második felében is előfordul már, de nem következetesen. Ha az apai is be van jegyezve, ez jó segítség az egyforma nevű személyek megkülönböztetésére.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem