Dr. Donászy Ferenc: Nemzeti jelvényeink története. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda. Budapest, 1941. 80 l., 16 tábla képmelléklette…

Teljes szövegű keresés

Dr. Donászy Ferenc: Nemzeti jelvényeink története. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda. Budapest, 1941. 80 l., 16 tábla képmelléklettel.
Nemzeti jelvényeink történetének: a Szent Korona eredetének, viszontagságainak, a koronázási jelvényeknek, ezek őrzésének, a koronázásnak, a Szent Korona eszméjének, a magyar címer és Erdély címere történetének, a magyar zászlónak a honvédség csapatzászlóinak, szakember tollából származó, tudományos alapon, de népszerű előadásban történeti hűséggel megírt kimerítő ismertetése. Ebben foglalható össze röviden Donászynak ez az ügyesen, világos, mindenki által könnyen érthető fogalmazással kidolgozott munkájának jellemzése. Különösen megkapó az a mód, ahogyan a Szent Koronáról és a vele kapcsolatos ténykedésekről szóló fejezetekben tárgyát előadja. Az idevágó tudnivalókat párbeszéd alakjában a koronaőrség századosával mondatja el. Ez a találóan megválasztott, népies forma legalkalmasabb arra, hogy a Szent Koronára vonatkozó ismeretek a legtávolibb rétegekhez is eljussanak. Ugyanolyan közvetlenséggel hatnak a többi fejezetek is; kivált a magyar címernek és Erdély címerének a történeti ismertetései. A rájuk vonatkozó kérdésekkel a szerző külön tudományos dolgozatokban is foglalkozott. «Az Árpádok címerének kérdése» és «Erdély címere» c. értekezései a Turulban jelentek meg (1935. évf. 24. 1. és 1940. évf. 88. l.). Műve, melyet a fentiekben csak nagy vonásokban ismertettünk, mindenki számára élvezetes és hasznos olvasmány. Ezért kivánatos, hogy minél szélesebb körben forgassák. E tekintetben értékes szolgálatot tett az Egyetemi Nyomda azáltal, hogy annak második kiadását vállalta. Először ugyanis a Népművelési Bizottság kiadásában jelent meg, de ez a kiadás nem került könyvárusi forgalomba. A 16 táblán közreadott, szép kivitelű képmellékletek lehetővé teszik, hogy az olvasó a szövegben előadottakból szerzett ismereteit közvetlen szemlélet útján kiegészíthesse.
Cz. A.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem