Dr. Nyárády Mihály: Kék község történelmi földrajza. A Bessenyei-Társaság kiadványai, 5. szám. Nyiregyháza, 1941. 74 lap + 1 térk…

Teljes szövegű keresés

Dr. Nyárády Mihály: Kék község történelmi földrajza. A Bessenyei-Társaság kiadványai, 5. szám. Nyiregyháza, 1941. 74 lap + 1 térkép.
A szerzőnek ez a dolgozata a Szabolcs vármegye északi részében fekvő Kék község monografiáját tárgyaló nagyobb munkájának csak egyes kiszakitott részleteit tartalmazza. E község neve kialakulásának és jelentésének megmagyarázása után részletesen leírja geográfiai fekvését és a talaj geológiai szerkezetét. Ezek előrebocsátása után és ezek alapján magyarázza meg a községben a történelem folyamán előforduló helyelnevezések (utcák, utcarészek, dülők, szőlők, mezők, szárazszigetek, szigetkaszálók, lápok, források, erek, vízfolyások, kátyúk, tavak stb.) jelentésének kialakulását és értelmét. Látjuk a földrajzi adottság hatását az egyes elnevezések kialakulására. Ez foglalja el dolgozatának nagyobbik részét. A község területe az ott talált régiségleletekből megállapíthatólag már a honfoglalás előtti időkben is lakott hely volt. Korábbi településformáit nem ismerjük, mert a község háromszor teljesen leégett. Jobbágyülésű hely volt és így nem voltak nemesi kúriái. Érdekes az 1941-ben már 2012 lelket számláló község porta-számainak a változása, ingadozása és ezzel kapcsolatban a lélekszámnak ehhez való viszonya. Dolgozata végén jegyzékbe foglalja a község régi földesurait, úrbéres birtokosait, a tagosítás utáni birtokállapotokat és birtokosokat és végül a község bíráit.
Bottló Béla.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem