A konvent oklevéladó működése.

Teljes szövegű keresés

A konvent oklevéladó működése.
A hiteleshelyek oklevéladó működése lényegében véve tanuskodás valamely jogügylet megkötésénél s a közhatóságok mandatumainak végrehajtásánál és e tanuskodás alapján az illető ügyről való, authentikus pecséttel ellátott oklevél vagy jelentés (relatio) kiállítása. Itt tehát két lényeges mozzanatot kell megkülönböztetnünk: 1. egy előkészítő, jogi természetű és jellegű aktust és 2. az ezt követő írásbelit, t. i. magát az oklevéladást. Az írásbeli munka viszont az ügyek természete szerint oszlik meg oklevelek és relatiók kiadására.
A hiteleshelyi gyakorlat rendszeressé válása óta mondhatjuk, hogy e kétféle munkát a hiteleshelyeknél két szerv látta el: 1. a jogi természetűt a káptalan vagy konvent tagjai együttesen, a vidéki végrehajtásoknál pedig kebelükből esetről-esetre kiküldött megbizottaik és 2. az írásbelit a konvent vagy káptalan kancelláriája, mint szervezett írótestület. Mivel az oklevéladást megelőző ténykedés minden hiteleshelynél általánosságban megegyezett, a következőkben részletesebben csak a konvent írásbeli munkáját ellátó, sok tekintetben egyéni jellegű szervére: a kancelláriára, ennek szervezetére, életére, működésére, kiadványaira és egyéb produktumaira fogunk kiterjeszkedni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem