Név- és tárgymutató a Sopronvármegyei Oklevéltár I. és II. kötetéhez. Összeállította dr. Házi Jenő, városi főlevéltáros. Sopron, …

Teljes szövegű keresés

Név- és tárgymutató a Sopronvármegyei Oklevéltár I. és II. kötetéhez. Összeállította dr. Házi Jenő, városi főlevéltáros. Sopron, 1922, 95. l.
Igaz elismerés illeti meg Sopron város fiatal, nagyszorgalmú levéltárosát, hogy Sopron város oklevéltára publikálásának nagy munkája közben tudott időt szakítani magának arra, hogy pótolja a Sopronvármegyei Oklevéltár szerkesztőjének mulasztását. Felesleges volna sok szóval bizonyítgatni, hogy mennyire fontos, sőt nélkülözhetetlen része egy oklevéltárnak a jó index; sajnos, nemcsak régebben, de ma is még sokat vétenek e lényeges követelmény ellen, s azért igen nagy örömmel üdvözöljük Házi Jenő e munkáját, mely mindenki számára könnyen hozzáférhetővé és használhatóvá fogja tenni az említett oklevéltár igazán értékes anyagát.
Az index, mint terjedelme is mutatja, igen részletes; emellett nagy gonddal is készült. Két megjegyzésünk van csak rá: az egyik a névmutatóra vonatkozólag két kis szépséghiba, amit azonban dr. Házi Nagy Imre nyomában járva ejtett kis elnézésből (Averse vár Olaszországban és Patáviai egyházmegye), a másik pedig a tárgymutatóra vonatkozólag. Ez utóbbi valóban ritka alapos és mindenre kiterjedő; némileg zavaró azonban az egyöntetűség hiánya abban a tekintetben, hogy hol a latin kifejezést tartotta meg, hol pedig a magyar kifejezés a vezérszó. Igaz, hogy jog- és gazdaságtörténetünk magyar terminologiája még nem eléggé megállapodott, de azért a latin kifejezés csak ott tartandó meg, ahol ez okvetlen szükséges. Mintaszerű e tekintetben is az Anjoukori Okmánytár legutolsó kötete. Az ajándékozás, erdő, fiúsítás, fogott bírák, hatalmaskodás stb. A mellett felesleges a latin «dos, duellum, equus, fenetum, floreni, forum, iobagio, iuramentum, ius patronatus stb.»
A szerzővel együtt mi is köszönetet mondunk Sopron vármegye alispánjának és közönségének nagy megértésükért és áldozatkészségükért, hogy e hasznos és kiváló munka megjelenését lehetővé tették.
Hlb.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem