László nagyváradi kanonok, dékán és szeghalmi főesperes származása.

Teljes szövegű keresés

László nagyváradi kanonok, dékán és szeghalmi főesperes származása.
László kanonok, dékán és szeghalmi főesperes. Vérségi kötelék füzte a Kállai ősnemzetséghez, melynek egyik tagját, Imrét, ki birtokáról, a szabolcsmegyei Oroszról irta magát, midőn 1357-ben kelt leveleivel felszólitja, hogy a váradi káptalan bagaméri jobbágyainak szolgáltasson igazságot, – határozottan rokonának nevezi, sőt atyafiui vonzalmát is tanusitja iránta, azon szép ajánlatot tevén előtte, hogy fiát, kit értesülése szerint Váradra készül iskolába adni, küldje egyenesen ő hozzá, ő a gyermeknek majd hiven gondját viseli.»* Pecsétje «tojásdad alaku, mezejében sarkig érő női ruhában álló szentet tüntet fel, ki jobbjában hatküllős kereket, baljában pedig pálmaágat tart; mellette két oldalt egy-egy virágszál, de a jobboldalinak már csak szára alja van meg. Kétségkivül Szent Katalin. Körirata egyszerü kettős vonal közt alant, a szent lábainál kezdődik s jobbról balra folyik maiuskula-betükkel:
Bunyitay, II. k. 95. l.
† SI . LADISLAI . DANOIDI . WARADIEN
*
(† Sigillum Ladislai Canonici Varadiensis).
E pecsét bár előkelő származásu s állásu férfi tulajdona volt, de szerény külsejével s egyszerü fejér viasz anyagával – kivált ha püspökeink gazdagon diszitett s piros viaszba nyomott pecsétjeivel hasonlitjuk össze – élénken hirdeti a nagy rangkülönbséget, mely tulajdonosaik közt létezett.
László főesperes 1363-ban fordul elő utoljára.»*
U. o. 96–97. l.
Mindössze is csak ennyit közöl velünk a váradi püspökség tudós történetirója László kanonokról. Bályok-Semjén nb. rokonának nemzedékrendi töredéke pedig Karácsonyi szerint* a következő:
Magy. nemz. I. tábla a 180–81. l. közt.
II. Egyed 1250–81; I. Iván 1290–1342; Simon 1299–1329; II. László 1346–57; András 1346–53; Demeter 1347–57; N. leány ~ Bőcsy Domokos;
IV. Péter 1335–57; Imre 1341–55 (=Orosy Imre 1357)
Gyanuba vehetjük ezen a nemzedékrenden szereplő II. Lászlót, de róla az okiratok nem árulják el, hogy papi ember lett volna. Azért is azt sejtem, hogy László származását másutt kell kutatnunk, még pedig a Bőcsy rokonok között.
A Wertner által összeállitott táblázatból* rögtön szemünkbe ötlik:
Turul, 1892, évf. 176. l.
Bőcsy Dénes 1291–1341; Dőcsi Domokos 1304–46 ~ Kállay Katalin; I. Czudar János 1303–47; László 1374-ben szegzárdi, később pannonhalmi apát; stb.
Azt hiszem, Czudar László egy személy a szeghalmi főesperessel. De ez csak hozzávetés, 86mely bővebb bizonyitásra szorul. Leginkább dr. Karácsonyi János a megmondhatója, helyes nyomon járok-e?
KÁLLAY UBUL

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem