1. Bézs utódai.

Teljes szövegű keresés

1. Bézs utódai.
Bened fia Bézs, kivel 1259-ben mint nyitramegyei birtokossal találkoztunk, családjának legkimagaslóbb tagja, kiről magát egyik fivérének utódja «Bézs nembelit»-nek nevezi. Már IV. Béla és V. István alatt részt vett a nyilvános életben, a nélkül, hogy az erről szóló közelebbi részleteket ismernők. IV. László alatt a cseh Ottokár elleni harczokban Detrekő vára előtt (1273-ban) oly kiváló érdemeket szerzett magának, hogy őt László 1274 febr. 10-én a nyitramegyei Geszteu birtokkal jutalmazta.*
Hazai okmánytár, VIII. k. 158. l.
Két fia volt: Máté és Berke.
Máténak, kinek csak nevét ismerjük, egy fia maradt: II. Péter, ki 1306-ban nagybátyjával, Berkével, I. Péter fia Sándor beleegyezését is kinyerve, Bened leánya Margit fiának Miklósnak, az anyja után őt illető leánynegyedet kiadja; mindezek a családtagok akkor «Váradi»-ak.* 1324-ben megerősitik az 1306. évi egyezséget, mely alkalommal arról értesülünk, hogy Margit fia Miklós Mátétól már azelőtt a lovászi és anasi birtokrészét örök áron megvette és hogy Bézs unokája és fia, Miklóst és fiait magszakadás esetére osztályos rokonoknak nyilvánitják.* 1324 után nyomuk vész; 1333-ban sem Berke, sem II. Péter nincs életben. Vagyonuk, bár az 1324. évi szerződés Margit utódait örökösöknek nyilvánitotta, I. Péter utódaira szállt át, miután ezek Berke leányának, Iloná-nak leánynegyedi követeléseit kielégitették.
Botka, 7. l.
Ugyanott 17., 18. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem