Esztergomi kanonokok 1100–1900. Irta Kollányi Ferencz. A magy. kath. egyház kilenczszázados évfordulója alkalmából kiadja az eszt…

Teljes szövegű keresés

Esztergomi kanonokok 1100–1900. Irta Kollányi Ferencz. A magy. kath. egyház kilenczszázados évfordulója alkalmából kiadja az esztergomi főszékesegyházi káptalan. Esztergom. Buzárovits Gusztáv könyvnyomdája. 1900.
Egy évtized munkájának, szorgalmának a gyümölcse az előttünk fekvő vaskos kötet, amelynek tartalmáról a szűkszavú czim nem nyujt kellő fogalmat. Nem csak az esztergomi kanonokok hosszú sorának névlajstroma, nem csak ezeknek pontos életrajza, hanem meg van irva benne az ország ezen első káptalanának rövid története is, megrajzolva oly módon, hogy a régenmult idő megelevenedik előttünk. A magyar müvelődéstörténethez egy ujabb alapkő ez a munka, amelyért szerzőnek hálával tartozik a magyar történetírás.
A névlajstrom 1454 kanonok többé-kevésbbé terjedelmes ételrajzát foglalja magában. Látva az adatok tömegét, szinte csodáljuk, mint volt bátorsága a szerzőnek elkezdeni művét. A jó névmntató lehetövé teszi, hogy a sok családtörténeti adatul is fel lehessen használni. Nem egy genealogia nyer jó kiegészitést a Kollányi könyvéből, amelynek nevei közt az ország első családai szerepelnek.
Még a heraldikai adatok sem hiányoznak. Igy például meg van emlitve, hogy Thakaró Gergely kanonok 1502-ben, Szelestei Gosztonyi János pedig 1507-ben czimerlevelet nyert.
Ajánljuk a derék munkát genealogusaiuk figyelmébe.
V.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem