2. Kálmán király pecsétje.

Teljes szövegű keresés

2. Kálmán király pecsétje.
Ismertük eddig is. Tudtuk, hogy országos levéltárunk legrégibb eredeti darabján, Kálmán király 1109. évi, a veszprémvölgyi apáczák részére szóló oklevelén pecsét is van. Innét közölte rajzát Pray is említett munkájában (VIII. tábla) de oly gyarlón és hamis körirattal, hogy nem elégíthet ki senkit sem. Sokkal jobb Horvát 136István közlése (Tudom. Gyűjt. 1834. évf.), ki azt az oklevél facsimiléjének hátán, az eredetinek megfelelő helyen közzétette.
Kálmán király idejéből is három eredeti oklevelünk van; de pecsétje szintén csak egy példányban maradt reánk. Sokkal nagyobb Sz. Lászlóénál. A viasz-lemez átmérője 10 cm. és ebből csaknem 9 cm. a pecsétképre esik. Alakja különben olyan, mint amazé. A viaszlemez hátsó lapja egyenes, le van simítva és az oklevél hártyájához simul.
Vésére primitiv; a pecsétvésés meglehetős kezdetleges terméke. A királyt mutatja, Sz. Lászlóéhoz hasonló ábrázolásban. Ruhája conventionális görög tunica, arcza csupasz. Fején Horvát István pontos rajza szerint alacsony zárt korona, ennek csúcsán kereszt és két oldalán liliomos dísz; a korona képe a pecséten most már alig-alig vehető ki; jobbjában liliomos végű pálcza, mely rövidebb Sz. Lászlóénál; baljában keresztes alma. Köriratából néhány betű kitört; kiegészítve az a következő:
E rajzot az idézett «Kálmán király oklevelei» cz. értekezésből veszszük át, hol az a pecsét mostani állapota után a technika mai eszközeinek segélyével volt közölve.
A pecsétek képei, mint látjuk, meglehetősen egyezők. A köriratban azonban van némi fejlődés. Míg Sz. László pecsétjén a király neve mellett hiányzik annak közelebbi meghatározása: kiknek a királya? Kálmán király ezt már az úgynevezett «formula devotionis» kiséretében («dei gratia») fölveszi a pecsét legendájába. Használták-e ezt így pecsétjeiken királyaink Kálmán király idejéig, bizonyosan nem tudjuk. Sz. István pecsétjén csak kilencz betű látszik: …VNGARO …REX; rajta volt-e a «formula devotionis», nem tudni, bár a hely elégségesnek mutatkozik arra. I. Endre pecsétjét Pray ugyan e körirattal közli: ANDREAS DEI GRACIA VNGARIORVM REX; de elveszvén az eredeti, nem tudjuk ellenőrizni, olvasása helyes-e. Egyéb példák arra mutatnak, hogy az egyetlen segédkönyvet, mely a régi királyi pecsétek gyűjteményét foglalja magában, 137úgy az ábrázolásra mint a legendákra nézve a legnagyobb elővigyázattal kell használnunk. Így, hogy csak egy példát idézzek a sokból, Pray IV. Bélának mint ifjabb királynak pecsétjét e körirattal közli: S . BELLE . DEI . GRACIA . REGIS . HVNGARIE; holott a pecséten ez a körirat van: BELA DEI GRACIA ET VOLVNTATE SVI PATRIS REX HVNGARIE. Ez pedig nagyon lényeges különbség.
Mint eddig is láttuk, a király czíme Kálmán király idejéig pecséteken felette egyszerű. Vagy pusztán rex, vagy rex Ungarorum, de soha sem rex Ungarie. A királyi czímek bővülését, mely Kálmán idejében a Dalmátia részére adott oklevelek szövegében már nyilvánul (rex Hungariae, Dalmatiae et Croatiae), a királyi pecsét körirata ekkor még nem veszi föl, csakis II. Béla alatt, miként következő rajzunk mutatja.
A kanczelláriai gyakorlat eddigelé nem állapodott meg egyöntetű eljárásban, miként és hol erősítse a pecsétet a hártyára. Annak helye és megerősítési módja folyton változik; hol a hártya előlapjára, hol annak hátára van a pecsét erősítve, hol egy, hol két, keresztben álló bőrszalag segítségével. Ez ingadozás a gyakorlatban, mit az oklevelek szövegezésének különböző volta is mutat, nem enged egyöntetű kanczelláriai szervezetre következtetést; látszik, hogy a szövegezést, a megpecsételést nem egyugyanazon testület alkalmazottjai végezték, hanem hol ez, hol az, kire a király éppen rábizta. A kanczelláriai szorosabb szervezetnek első nyomait II. Bélánál látjuk, kinek eddigelé ismeretlen pecsétjét ezennel bemutatjuk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem