BUDAPESTEN VOLT EGYHÁZI TESTÜLETEK PECSÉTEI. (Első közlemény.)

Teljes szövegű keresés

BUDAPESTEN VOLT EGYHÁZI TESTÜLETEK PECSÉTEI.
(Első közlemény.)
Hat pecsétrajzzal.
Emez egyetemes czím a Budapesten egykor létezett összes egyházi testületek pecséteinek bemutatását jelzi ugyan, de őszintén megvallva, csak törekszem a teljességre, mert tényleg eme testületeket nem ismerjük mind, sőt az ismertek mindegyikének sem birjuk pecsétjét. Azonban mégis számosabb pecsétet mutathatok be, hogy talán némi elnézéssel az egyetemes czím ellen kifogást nem tehetni.
E közleményem létrejöttét annak köszönheti, hogy az országos levéltár diplomáinak pecséteit lajstromozza. Ezen igen méltánylandó munka hazánkban a sphragistikának bizonyára örvendetes lendületet fog adni. Több irányban lesz majdan ama gazdag kincsbánya kiaknázva. Jelenleg csak Budapest egykori egyházi testületeinek pecséteit kivánom összeállítani, mert a már eddig is meglehetősen terjedelmes lajstrom segítségével sikerült a Budapesten létezett egyházi testületek közül több olyannak pecsétjét meglelhetnem, melyek mindeddig részint egészen ismeretlenek voltak, részint helyesen nem ismertettek.
A testületek keletkeztének sorrendje szerint adom a pecséteket. Mint ilyen a legidősebb:

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem