A nyulakszigetebeli premontreiek prépostságának pecsétje.

Teljes szövegű keresés

A nyulakszigetebeli premontreiek prépostságának pecsétje.
E rend volt a Nyulakszigetének első egyházi lakója, a hová már a XII. század végével telepedett; és miután időközben elhagyta azt, 1245-ben IV. Béla ismét visszahelyezte.* A conventnek magának pecsétjét nem ismerem, de megtaláltam Péter prépostét az 1294. évből az országos levéltár egyik oklevelén.* A mandorla alakú pecsétnek legendája:
Wenzel, Árpádkori okmtár. VII. 196.
MODL. 1391. sz.
(azaz Sigillum abbatis sancti Michaelis de insula Leporum.)
Ábrázol főpapi ornátusban álló apátot. Rajta a bő casula, mely alatt az alba, alól széles szegélylyel. Jobbjában a pedum, baljában öblös kehely, melyet melle előtt tart. Fején alacsony mitra.
Az oklevélben, melyről a sárgaviasz pecsét hártyaszalagon függ, reá vonatkozólag ez áll: «Nos frater Petrus prepositus et conventus ordinis fratrum Premonstratensium ecclesie beate Michaelis de Insula sancte Marie iuxta Budam.Datum feria quarta proxima post festum assumptionis beate Marie Virginis, anno domini millesimo ducentesimo nonagesimo quarto.» Az igen domborúan vésett pecsét annál is inkább megérdemli figyelmünket, mert a XIII. századbéli főpapi öltözetet igen tisztán szemlélhetővé teszi, de főkép azért is, mert mindeddig tudtommal ismertetve nem volt.
NÉMETHY LAJOS.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem