az ajándékszedést,

Teljes szövegű keresés

az ajándékszedést,
mi még a menyasszonyi háznál az elinditás előtt történik.
Legelőbb a vőlegény násznagya által átadatja menyasszonyának vőlegényi ajándékát, t. i. a főkötőt, csizmát, és egy nagy selyem kendőt. Ezután a szülők is tesznek valami igéretet leányuknak; mások pedig pénzt, edényt, kalánt, kést, villát, vásznat, asztalnémüt, öltönydarabokat stb. Az átadást a násznagy ezen mondokával teszi.
Halljon szót menyasszony asszonyom! N. N. uram, vagy asszonyom kiván kegyelmednek ennyi ajándékkal kedveskedni a melyet itt nálam jelen lenni lát, ezt nem elég neven, hanem csak jó néven vegye; mert igéri magát, hogy ha Isten ez árnyék világban élteti, több jókkal is fog kedveskedni.
A menyasszony mellé ült nagy nyoszolyó pedig átveszi az ajándékot s amannak nevében köszöni meg:
„Köszöni menyasszonyom ajándékát, s igéri, hogy ha Isten élteti, meg is fogja szolgálni.”
A menyasszony is szokott ajándékot adni, pl. vőlegényének egy csinos selyem nyakkendőt és egy magyaros szabásu szép inget, ipjának, anyósának, az ezekhez tartozóknak, a nagy és kis nyoszolyónak valami egyéb azok előtt kedves tárgyat, de aztán ezek is mindnyájan adnak neki valami becsértékben azt felülmuló ajándékot.
Ezenkivül a menyasszony az őtet és parafernumát szállitó béresek vagy kocsisoknak is ad veresesen tarka kendőket, melyet ők ökreik szarva hegyére, vagy lovaik kantárára kötnek s ugy hajtanak haza.
Még felemlítendő az is, hogy a lakadalom folyása alatt a vőlegény és menyasszony mindig egy tányérról egyszerre esznek, mint egy példázataként annak, hogy ők kötelesek az életben egyesek lenni és összetartani.
Még nagy szerepet játszik a Nyikló melyeké lakadalmaknál a

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem