6. A hazai űrkutatás fontosabb eredményei

Teljes szövegű keresés

6. A hazai űrkutatás fontosabb eredményei
A magyar űrkutatás az elmúlt években több kiemelkedő eredményt ért el. Ezek alapvetően a Föld világűrbeli megfigyelésével foglalkozó kutatásokat, az űrfizikai, az űrélettani, valamint az űrtechnikai és űrtechnológiai kísérleteket jelentették, melyeket 26 kutatóhelyen folytattak.
A KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársai a londoni Imperial College-dzsal együttműködve részt vettek az Európai Űrügynökség Ulysses szondáján repülő magnetométer adatainak fizikai értelmezésében. A szonda segítségével mért mágneses tér jellemzőit visszavetítették a Naphoz közeli térrészre. Azt tapasztalták, hogy a különböző polaritású tartományok, valamint a különböző térerősségű tartományok a Nap forgásával periodikusan visszatérnek, de a forgási periódus lassúbb, mint a Nap egyenlítői fotoszférájáé. Összehasonlítva a szondán mért mágneses jelet az úgynevezett Parker-modellből elméletileg származtatott térrel, kimutatták, hogy a helioszféra déli féltekén eltérés mutatkozik: a mágneses erővonalak csavarodása kevésbé szoros, mint az elméletileg várható, ún. Parker-spirálé. Ez az eredmény a helioszféra modelljének kialakításához nyújt értékes információt.
A KFKI Atomenergia Kutatóintézetében korábban kifejlesztett Pille kompakt sugárdózismérőt továbbfejlesztették, és több űrutazásnál is használták a Mir űrállomás és a Space Shuttle fedélzetén (1995, 1996). Az új, megnövelt érzékenységű kiolvasóberendezés lehetővé teszi egy-egy néhány órás űrséta alatt összegyűlt dózis értékelhető pontosságú kiolvasását, szemben a jelenleg szokásos többnapos kiolvasási gyakorisággal. A szintén új fejlesztésű lítiumfluoridot tartalmazó búrákkal az eltérő biológiai hatásosságú sugárzások által keltett dózis szelektíven mérhető.
Az intézetben készülő termolumineszcens dózismérő kifejlesztésével és elkészítésével, amely a sugárvédelmi szolgálati rendszer részét alkotja, Magyarország részt vesz az Alfa nemzetközi űrállomás felszerelésében is. A munkálatok 1995-ben megkezdődtek.
A Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetében készülő űrkohó voltaképpen egy mikrogravitáció körülményei között működő univerzális, sokzónás kristályosító, amelyet várhatóan szintén beszerelnek az Alfaűrállomás berendezései közé. A kristályosító kemencét 1995-ben a NASA Marshall űrközpontjában is eredményesen tesztelték.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem