Július 26.

Teljes szövegű keresés

Július 26.
– Fegyveres összecsapások voltak Burundi fővárosában, Bujumburában, mután a főleg tuszi törzsbeliek alkotta burundi hadsereg bejelentette, hogy katonai hatalomátvételt hajtott végre, s Pierre Buyoya őrnagy a volt köztásasági elnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Az összecsapások során legalább ötvenen meghaltak. Sylvestre Ntibantungaya megbuktatott elnök az amerikai követségen talált menedéket.
– Lemondott az argentin csúcsminiszter. Személyes ellentétek miatt, valamint a parlament és a közvélemény nyomásának engedve Carlos Saúl Menem argentin elnök menesztette az 1991-es hivatalba lépése óta szigorú reformokat kidolgozó azdasági csúcsminiszterét, Domingo Cavallót. Az utódja által kidolgoztot újabb kíméletlen takarékossági programot az IMF ugyan elégedetten fogadta, a lakosság azonban már kevésbé: az országon újabb tüntetés- és sztrájkhullám söpört végig, több alkalommal is megbénítva a termelést és a közlekedést, miközben a gazdaság nem tudott kilábalni a recesszióból, a munkanélküliség pedig egyre nagyobb méreteket öltött. A növekvő munkanélküliség miatt Brazíliában is öt éve nem tapasztalt méretű sztrájkok törtek ki, az újraválasztásra készülő Fernando Cardoso elnök azonban 1997-re munkahelyteremtő, beruházásösztönző és a szociális ellátást bővítő programot hirdetett. Kolumbiában az egész évre rányomta bélyegét a kábítószerpénzek és a politikai elit összefonódása miatti botrány – Ernesto Samper elnököt a bíróság ugyan felmentette, de a lemondást alig tudta elkerülni – , az erősödő gerillatámadások következtében pedig teljes a belső káosz. A gazdasági válságból való kilábalás reményében választották meg elnöknek Nicaraguában – a meglepően jól szerepelt sandinista Daniel Ortega ellenében – a jobboldali Arnoldo Alemánt, aki azt is megígérte, hogy kártalanítást fizet a sandinista államosításokért. A szomszédos Guatemalában októberben háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el, miután egy válogatott labdarúgó-mérkőzés előtt a túlzsúfolt guatemalavárosi stadionban pánik tört ki, s a kordont átszakító, egymáson áttaposva menekülő emberek közül több mint nyolcvanan életüket veszítették.
– Ismét – a hat héttel ezelőttihez hasonló módon – terroristák agyonlőttek két személyt Izraelben.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem