Július 25.

Teljes szövegű keresés

Július 25.
– Javier Solana, a NATO főtitkára Magyarországra látogatott. Taszáron megtekintette az IFOR-bázist, majd találkozott Horn Gyula miniszterelnökkel, Kovács László külügyminiszterrel és Keleti György honvédelmi miniszterrel, akikkel a magyar NATO-csatlakozásról tárgyalt. Ellátogatott Szolnokra is, a Cooperative Chance ‘96 (Esély az együttműködésre) elnevezésű, NATO vezetésű, többnemzetiségű légierő-gyakorlatra.
– Régi–új cseh kormány. Elvesztette parlamenti többségét a júniusi választásokon Václav Klaus kormányfő Polgári Demokrata Pártjának (ODS), a Polgári Demokrata Szövetséggel (ODA) és a Kereszténydemokrata Unió–Néppárttal (KDU–CSL) alkotott jobbközép koalíciója. A prágai törvényhozás azonban – így az előretört ellenzéki Szociáldemokrata Párt (CSSD) is – bizalmat szavazott a Klaus-kormánynak, s ezzel az – a volt szocialista országok közül elsőként – a második választási ciklusban is hatalmon maradhatott. Novemberben aztán Klaus visszavágott: az első ízben megrendezett szenátusi választásokon koalíciós partnereivel majdnem kétharmados többségbe került a 81 fős testületben. A kormánynak az idén ismét szembe kellett néznie a gazdaságban először tavaly év elején észlelt egyensúlyi problémákkal: a kereskedelmi mérleg hiánya az előrejelzések szerint az idén 6 milliárd dollárral szökik fel a tavalyi 3,5 milliárdról, ami nyomán a folyó fizetési mérleg deficitje várhatóan a GDP 6,9 százalékát is elérheti. A makrogazdasági mutatók többsége változatlanul jó, ám tetézi a gondokat, hogy válságba jutott a pénzügyi rendszer: az idén hat bank vált fizetésképtelenné, köztük a legnagyobb magánpénzintézet, az Agrobanka, a tőkepiacok szabályozatlanságából adódó anomáliák miatt pedig a külföldi befektetők bizalma is fogyni látszik. Novemberben kórházba került Václav Havel államfő, akinek tüdejéből rákos daganatot távolítottak el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem