Január 11.

Teljes szövegű keresés

Január 11.
– Végső nyughelyére helyezték Francois Mitterrand volt francia államfőt. A hétfőn elhunyt politikust csütörtök kora délután szülővárosában, a délnyugat-franciaországi Jarnacban temették el. A haláleset miatt Franciaországba érkezett mintegy hatvan állam- és kormányfő, köztük Göncz Árpád köztársasági elnök, Mitterrand régi barátja, Helmut Kohl német kancellár, aki nem tudta visszatartani könnyeit, Borisz Jelcin orosz elnök, Fidel Castro kubai államfő. Megjelent a francia politikai élet összes vezetője, Jacques Chirac államfővel az élükön.
– A dagesztáni Pervomajaszkaja településen csütörtökön a végletekig kiéleződött a helyzet, miután a szövetségi erők által bekerített csecsen terroristák – túszmentő akciótól tartva – kilátásba helyezték foglyaik kivégzését. A fegyveresek csütörtökön a település lakosai közül újabb száz túszt szedtek, a foglyok száma ezzel megközelítette a háromszázat. A helyzet azután éleződött ki, hogy a Szalman Radujev vezette terroristák rádiójukon lehallgatták a közelben haladó harckocsik személyzetének párbszédét.
– A japán képviselőház csütörtökön az ország 53. kormányfőjévé választotta az 58 éves Hasimoto Rjutarót. A kormánykoalíciót alkotó három párt 288 szavazatával – az összesen 489 tagú képviselőház abszolút többségével – simán választotta meg Hasimotót. Ellenfele, az ellenzéki Sinsinto Párt elnöke, Ozava Icsiro 167, a Japán Kommunista Párt elnökségének elnöke, Fuva Tecuzo pedig 15 szavazatot kapott. A felsőházban a többésg szintén Hasimotóra szavazott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem