Január 12.

Teljes szövegű keresés

Január 12.
– A dagesztáni túszdrámát előidéző csecsen terroristakommandó túszai közül szabadon bocsátott tizenhét nőt és hat gyermeket – jelentette az AFP egy dagesztáni rendőrtisztre hivatkozva.
– Jevgenyij Primakov, a hét elején kinevezett új orosz külügyminiszter a nemzeti érdekeket határozottabban érvényesítő, nagyhatalmi orosz külpolitika megvalósítását helyezte kilátásba. Kinevezése utáni első sajtóértekezletén ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti az egykori hidegháborús szembenálláshoz való visszatérést. Mindamellett kategorikusan ellenezte a NATO tervezett bővítését, miközben a Nyugattal való egyenrangú partnerség mellett foglalt állást. Primakov egyértelművé tette, hogy Oroszország külpolitikájának meg kell felelnie az ország nagyhatalmi státusának.
– Bill Clinton megítélése szerint van lehetőség az amerikai kormányzat történetében leghosszabb részleges leállást okozó költségvetési vita megoldására. A megegyezéshez azonban az kell, hogy a kongresszusi többséget adó republikánusok jobbszárnya lemondjon a szociális alapellátásokra, az oktatásra és a környezetvédelemre szánt kiadások drasztikus csökkentésének merev követeléséről.
– Javier Solana NATO-főtitkár pénteken Szarajevóban megbeszélést folytatott Alija Izetbegovics boszniai elnökkel a NATO-erők és a boszniai kormány együttműködéséről, a szarajevói és a mosztari helyzetről.
– A szlovák kulturális minisztériumban ezekben a napokban lista készül azokról a Magyarország területén található műkincsekről, amelyekre a szomszédos ország igényt tart. Az erről hírt adó Magyar Nemzet írása szerint történelmi korokból származó oltárokról, festményekről és reliefekről van szó. Dr. Nagy László, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kulturális örökség főosztályának tanácsosa elmondta, hogy a szlovákok eddig semmiféle hivatalos értesítést sem küldtek, tervükről egyelőre nem tájékoztatták a magyar szerveket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem