Január 10.

Teljes szövegű keresés

Január 10.
– Kizljarban a dagesztáni vezetésnek sikerült rávennie a terroristákat vezető Szalman Radujevet, hogy engedje el a túszok többségét. Döntő többségük kiszabadulása után a 250 csecsen terrorista a 165 tússzal a rendelkezésükre bocsátott 11 autóbuszon és két teherautón Csecsenföld felé indult. Pervomajszkaja település közelében azonban megállt és egész nap vesztegelt a menetoszlop.
– Husszein, Jordánia királya tegnap egynapos hivatalos látogatásra Tel-Avivba érkezett. Az izraeli gazdasági élet metropolisza méltó tisztelettel fogadta a régi barátot. Az izraeli sajtóban is megjelent elbeszélések szerint még Golda Meir miniszterelnöksége idején titokban járt a király Tel-Avivban. Az esti órákban a Genezaret-tó melletti Beit Gavrielben folytatott tanácskozást a jordán király Peresz kormányfővel és a szintén Izraelbe érkezett Christopher amerikai külügyminiszterrel.
– Bill Clinton elnök sajtóértekezletén erélyesen megvédte feleségét, Hillary Clintont támadóival szemben. Az utóbbi napokban ugyanis olyan feljegyzések és számlák kerültek napvilágra, amelyek olyan látszatot keltenek, mintha az amerikai elnök felesége, Hillary nem a valóságnak megfelelően nyilatkozott volna a nyolcvanas évekre visszanyúló és az elnöki házaspárt is érintő Whitewater-ügyet vizsgáló kongresszusi bizottság és a független vizsgálóbíró előtt. Ráadásul egy volt fehér házi tisztviselő jegyzeteiből olyan kép rajzolódott ki a hét végén, amely szerint a First Lady nem létező hatáskörét túllépve, mondvacsinált ürüggyel kierőszakolta az elnöki hivatalban működő utaztatási részleg munkatársainak elbocsátását, hogy a jövedelmező megbízást saját barátai kaphassák meg. Az eset még 1993-ban történt.
– Egy nyugati emberi jogi szervezet azt állítja, hogy a kínai árvaházakban ezerszámra éheztetik halálra a gyermekeket, mégpedig szándékosan, mert így akarják megakadályozni az intézmények túlnépesedését.
– Több mint 800 ezer dollárért hozatta országába a BBC filharmonikusokat az ománi szultán. A zenekar január elején az ománi forradalom 25. évfordulójának tiszteletére játszott a szultánságban. Az ötnapos tartózkodás alatt a patinás zenészcsapat az ománi himnuszt is újra lemezre játszotta. (Erre már nagy szükség volt, hiszen a jelenlegi szultán apja negyven évvel ezelőtt tönkretette a himnusz egyetlen lemezfelvételét: az öreg szultán egyszerűen ráült a lemezre.)
– A boszniai szerbek képviselői határozottan cáfolták, hogy bármi közük lenne az egyik szarajevói villamos ellen kedden intézett támadáshoz. A járművet rakétával találták el: egy nő meghalt, tizenkilencen megsebesültek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem