Sajtócézárok

Teljes szövegű keresés

Sajtócézárok
Minden – közvetlen vagy közvetett – állami beavatkozás ellenére növekszik egyes emberek, ill. egyes személyek nevével fémjelzett csoportok, konszernek súlya, anyagi fölénye mind az írott, mind az audiovizuális sajtóban. A műholdas műsorszórással a média a szó szoros értelmében nemzetekfelettivé válik. Mielőtt ezt törvényes keretek közé szorították volna, a magánvállalkozók már lecsaptak a sajtó feletti uralomra. A reklám is eszköz lehet a sajtó feletti uralomra. A keleti vagy szocialista tömb szétesése is nagy üzleti lehetőségeket teremt. A sajtócézárok már hódítanak Kelet-Európában és a Szovjetunióban.
Berlusconi (Silvio) (1946) milánói építési vállalkozó. A 80-as években indítja a Canale 5-öt; tulajdonában van az Italia-I, a Rete-4, az Odeon TV; ehhez társult a francia Canal-5 (la Cinq). A részvények 51%-ának birtokában a Mondadori kiadó elnöke lett (később le kellett mondania a részvénytöbbségről a Benedetti cég javára). A Mondadori vette meg a korábban független, népszerű La Repubblica c. napilapot. Berlusconi az amerikai CBS, ABC és NBC után a világ 4. legnagyobb magántévéjének tulajdonosa. Adói 15 percenként szakítják meg reklámmal műsoraikat. Tévécsatornái az össznézettség 40%-át érik el. Tulajdonában van az Il Giornale napilap, összesen az olasz napilappiac 17, a hetilappiac 34, a sajtó- és reklámpiac 42%-a. 1987 óta az SC Milan sportklub elnöke.
Balck (Conrad), kanadai milliomos vállalkozó. Jelentősen nő a súlya a brit lappiacon. Jelenleg ő ellenőrzi a napilappiac 7,3, a vasárnapi lappiac 3,5%-át. Övé a The Daily Telegraph (1 millió példány) és a The Sunday Telegraph (656 ezer példány).
Hersant (Robert) (1920) francia újságíró, a II. világháború alatt szoros kapcsolatban állt a német sajtókörökkel és a megszálló hatóságokkal. A háború után kollaboráns tevékenységgel vádolták, többször folyt ellene bírói eljárás. Nem ítélték el, de visszavonult az aktív közszerepléstől. A 70-es években átveszi a vezetést a francia sajtóban. Bár a sajtótulajdont törvény korlátozza, az Hersant-csoport birtokolja a legnagyobb napilapokat, a Le Figarót, a France-Soirt; a párizsi sajtó 50 és a vidéki sajtó 18%-át. A csoport üzleti forgalma 6,3 milliárd frank. Hersant különösen sok színes hetilapot, hobbira, kertészkedésre, sportra szakosodott folyóiratot ad ki.
Maxwell (Robert) (1923) kárpátaljai születésű. Saját bevallása szerint mindössze 3 elemit végzett. 8 nyelven beszél. A háború alatt Párizsban az ellenállási mozgalom tagja; 1944-ben a hírszerzésben dolgozik; 1945-ben Berlinben a szövetségesek és a Vörös Hadsereg összekötőtisztje. Az 50-es években Angliába költözik, megalapítja a Pergamon Presst: tudományos lapokat ad ki 38 országban, 40 ezer alkalmazottat foglalkoztat. 1969-ben a brit kereskedelmi minisztérium etikátlan magatartás miatt lemondatja a Pergamon elnökségéről. 2,7 milliárd dollárért megveszi az amerikai Macmillan kiadót; megalapítja a Mexwell International Communicationt; tulajdonában van a Mirror Group Newspapers: a Daily Mirror (3,2 milllió példány), a Sunday Mirror (3 millió példány), a The People (2,5 millió példány), a napilappiac 21, a vasárnapi lappiac 23%-a. Moszkvában díszdoktorrá avatták a szocialista tábor népszerűsítéséért. A nagy fordulat után a keleti piac felé fordul. 1990. máj.-ban megveszi az NDK legnagyobb kiadóvállalatát, amely az NSZEP tulajdonában volt. Tulajdonába megy át a 420 ezer példányszámú Berliner Zeitung. 1990-ben lapokat és kiadóvállalatokat vásárol Csehszlovákiában, érdeklődik a szovjet, a lengyel és a magyar piac iránt. Összes kiadványainak példányszáma a képes magazinokkal együtt 5 millióra rúg – az angol lappiacon kívül. 1990-ben Ausztriában megvette a csődbe ment Neue AZ (Arbeiter Zeintung) részvényeinek 45%-át. A lap százéves, addig a Szocialista Párthoz tartozott.
Murdoch (Rupert) (1931) ausztrál újságíró, 21 éves korában már főszerkesztő. 1965-ben alapítja a The News Corporation Ltd-t (forgalma 3 milliárd dollár); 1981-ben megvásárolja a londoni The Timest és a Sunt. Ezzel kirobbantja a brit sajtóközpont, a Fleet Street leghosszabb sztrájkját, amelyben Murdoch győz. Átalakítja a Times nyomdatechnikáját, szervezetés, ami nagyarányú elbocsátásokkal jár. A Times 441 ezres példányszámával, a Sun 4 milliós és a Today 600 ezres példányszámával ő ellenőrzi a brit napilappiac 35 és a vasárnapi lappiac 36%-át. Valamennyi lapja kormánypárti.
Springer (Axel Cäsar) (1912) berlini nyomdatulajdonos, kiadó, újságíró; tevékenységét a hitleri Németországban is zavartalanul gyakorolta. A háború után szoros kapcsolatban állt Maxwell-lel, de az 50-es években ez megszakadt. Springeré lett a Berliner Morgenpost és az 5 milliós példányszámú Bild Zeitung. 1953-tól a Die Welt tulajdonosa. Az általa örökül hagyott Springer konszern tulajdonában nincs liberális vagy baloldali lap. Még a német egyesülés előtt a konszern beépült Drezdába, s megkezdte a keletnémet sajtó felvásárlását. 1990-től élénk érdeklődést tanúsít a keleti sajtópiac iránt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem