Néhány ország terjesztési adatai

Teljes szövegű keresés

Néhány ország terjesztési adatai
Belgium: a megjelenő összpéldányszám csaknem fele, 527 000 példány előfizetéses; a kiadók a posta mellett saját terjesztőhálózatot igyekeznek kialakítani; 6000 újságosstandon árusítanak lapokat.
Egyesült Államok: postai terjesztés, ez reggel gyorsabb; az esti lapok száma 1987-től 1898-re felére csökkent (1150-ről 512-re); oka – részben – a lassú délutáni terjesztés.
Finnország: a reggeli lapok 60%-a reggel 7 óra előtt az ajtónál van, ez a lapok saját újságkihordóinak köszönhető (6000 fő); a lapok további 40%-át a posta terjeszti, később, a nap folyamán. Házhoz szállítás a múlt század óta létezik; az 50-es évektől a tévével folytatott verseny meggyorsította.
Franciaország: a posta preferált árakkal terjeszti a sajtót – ez a kedvezmény a posta privatizációja miatt veszélybe került; a délutáni lapoknál az újságosstandok vannak előnyben.
Görögország: gyenge terjesztési hálózat, a lapok nem jutnak el vidékre, példányszámuk csökken.
Hollandia: előfizetéses rendszer, házhoz szállítás.
Izrael: előfizetéses rendszer, a reggeli lapokat házhoz szállítják; az esti lapok nagyon korán érkeznek a kioszkokba, ezért – más országoktól eltérően – emelkedik a példányszámuk; az újságíró-szövetség saját kamionokkal szállít és saját kihordóhálózata van; szombaton és vallási ünnepeken semmilyen sajtó nem jelenik meg.
Japán: a sajtó 92,7%-át házhoz szállítják. 23 791 lapterjesztő vállalat működik, 470 700 alkalmazottal; vidékre műhold révén (a nyomófilmet sugározzák a helyi nyomdákba) a tokiói vagy oszakai agglomerációval egy időben ér a lapok második, sőt utolsó kiadása is.
Olaszország: a postai terjesztés pontatlansága és lassúsága lehetetlenné teszi az előfizetést; délen nagyon rossz a terjesztés, itt alacsonyabb az olvasottság.
Svájc: még a kis lapok is saját terjesztőhálózattal rendelkeznek, de ez drágább, mint a postai terjesztés; ún. schaffhauseni kísérlet: 3 reggeli lap a postával 10 ezres modellkézbesítést végzett (hibaszázalék: 0,05%, költség: 23,6 centimes/példány).
Törökország: két terjesztővállalat (Gameda és Hurriet Holding); a lapkihordás lassú, az isztambuli újságok nagy késéssel érnek vidékre, a megoldást a helyi nyomdákban keresik; Ankarában, Adanában, Izmirben és további 4 városban állítják elő a központi lapokat. Az olvasottság stagnál, az 55 millió lakosból nagyon kevesen olvasnak rendszeresen újságot.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem