Magyar vonatkozások

Teljes szövegű keresés

Magyar vonatkozások
A magyar kormány 1988. márc.-ban – a környezetvédelem irányításának minisztériumi szintre emelését követően – döntött a bécsi egyezményhez, majd 1989. ápr.-ban a motreali jegyzőkönyvhöz való csatlakozásról. Az egyezményhez és a jegyzőkönyvhöz való csatlakozás – a dokumentumok teljes magyar szövegével – a Minisztertanács Hivatala és Magyar Közlöny 1990. évi 15. és 18. számában tette közzé.
A montreali jegyzőkönyven szabályozott anyagokat Magyarországon nem gyártanak, az igényeket döntően EGK-importból fedezik. A felmérések szerint az 1986. bázisévben importunk, ill. felhasználásunk a szabályozott freonféleségekből kereken 5500 t, a halonokból 609 t volt. Összesítve az 1 főre eső felhasználás 0,6 kg/év, ami alig több, mint a fejlett ipari országokbeli felhasználás fele. Ennek oka egyrészt az, hogy egyes műanyag-feldolgozási technológiák felfutása késett, másrészt az, hogy a szigorú importkorlátozás anyagtakarékos megoldásokra ösztönözte a felhasználókat. Így többek között megoldották a tűzoltó készülékek nyomásellenőrzésénél a rátöltés lehetőségét, továbbá a legnagyobb kozmerikai gyárban (Caola) már folyamatban volt az a program, amelynek keretében az előállított évi 30 millió aeroszolos termék 1/3-ánál szagtalanított PB hajtógázra tértek át, a többinél pedig szén-dioxid-rátöltéssel csökkentették (1/4-ére) a freonmennyiséget. A freonok felhasználási területek szerinti megoszlása 1986-ban a következő volt: hajtógáz 46%, hűtőközeg 22%, műanyag-feldolgozás 29%, oldószer 3%.
A montreali jegyzőkönyvhöz történt csatlakozással egyidejűleg a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium munkabizottságot létesített az érdekelt tárcák, intézmények és ipari egyesülések részvételével; megszervezésre került a szabályozott anyagok importjára és felhasználására vonatkozó statisztikai adatgyűjtés; elrendelték a szabályozott anyagok importkivételi listára kerülését és a freont tartalmazó új termékek forgalomba kerülésének szigorú korlátozását. A szénhidrogén hajtógázas szórópalackok térhódítása miatt folyamatban van a vonatkozó tűzvédelmi szabvány módosítása, lépések történtek a kiváltással kapcsolatos kutatás-fejlesztések és technológiamódosítások támogatására. A freont nem tartalmazó szórópalackos áruk elsőként kaptak „környezetkímélő” emblémát. Várható az a miniszteri rendelet, amely az egyes felhasználási területeken meghatározza a szabályozott anyagok korlátozását, ill. teljes kiváltását, immár a módosított jegyzőkönyv előírásai szerint.
A módosított montreali ratifikálása, előírásainak maradéktalan végrehajtása, az EGK-normákhoz való igazodás alapfeltétele remélt EGK-tagságunknak. Az ózonréteg-károsító anyagok felgyorsított kiváltása persze nem kis próbatétel elé állítja átalakulóban levő gazdaságunkat, jóllehet e téren bízvást számíthatunk a fejlett ipari országok megkülönböztetett segítségére.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem