Gyakorlati lépések, célkitűzések

Teljes szövegű keresés

Gyakorlati lépések, célkitűzések
Az európai fegyveres erők radikális csökkentése nyitányaként értékelhető az az egyoldalú haderő- és fegyverzetcsökkentési intézkedéssorozat, melyet a Varsói Szerződés vezető hatalmának első embere, Mihail Gorbacsov jelentett be az ENSZ-közgyűlésen, 1988. dec. 7-én elmondott beszédében. A táblázatban összefoglalt jelentős egyoldalú szovjet haderő- és fegyverzetcsökkentési elhatározást a Varsói Szerződés összes tagországa követte, s az intézkedéseket 1989–90 folyamán hajtják végre.
A Varsói Szerződés tagországai egyoldalú haderő- és fegyverzetcsökkentési intézkedései nyomán összességében 15–20%-kal csökken a katonai szövetség szárazföldi haderőnemének létszáma, hasonló mértékben a harckocsik és a tüzérségi lövegek mennyisége. Az NDK, Csehszlovákia és Magyarország területéről kivonandó és feloszlatandó szovjet harckocsihadosztályok, deszantegységek és -alegységek, valamint a folyami átkelést biztosító műszaki egységek révén, nemkülönben az NDK, a csehszlovák és a magyar fegyveres erők csökkentésének eredményeként csökken a megmaradó erők támadóképessége.
Mindez kedvező feltételeket teremtett az 1989. márc.-ban Bécsben megkezdődött összeurópai hagyományos haderő- és fegyverzetcsökkentési tárgyalásokhoz, mivel csökkent a Varsói Szerződés néhány területen fennálló nyomasztó fölénye, mérséklődött a támadó felállás okozta, nem teljesen indokolatlan nyugati veszélyérzet.
A Varsói Szerződés, de mindenekelőtt a Szovjetunió jelentős egyoldalú haderő- és fegyverzetcsökkentési intézkedései eredményeként megfelelően alakulnak a szovjet vezetés és a Bush elnök vezette új amerikai kormányzat kapcsolatai az európai haderő- és fegyverzetcsökkentés területén.
Az új amerikai kormányzat külügyminiszterének első moszkvai látogatásán (1989. máj.) előterjesztett, minden eddiginél radikálisabb szovjet elképzelésre csakhamar megérkezett az amerikai válasz. Bush amerikai elnök által a NATO fennállása 40. évfordulóján előterjesztett elképzelés sok vonatkozásban hasonlít a szovjet haderő- és fegyverzetcsökkentési elképzelésekhez. Az amerikai elnök által vázolt haderő- és fegyverzetcsökkentési elgondolás nemcsak a számok, hanem az elvek tekintetében is közeledett a szovjet elképzelésekhez, ugyanis az új amerikai kormányzat hajlandó a csökkentés körébe bevonni a Szovjetunió által már korábban szorgalmazott légierőt is.
A bécsi tárgyalások eddigi menete, a szovjet–amerikai kapcsolatok alakulása reális lehetőséget teremt arra, hogy 1991-től kétoldalúan is folytatódjék a haderő- és fegyverzetcsökkentési intézkedéssorozat.
Szentesi György

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem