Nemzetközi mérlegek

Teljes szövegű keresés

Nemzetközi mérlegek
Egy országot egyetlen nagy gazdálkodó egységnek tekintve, egy adott ország külgazdasági kapcsolatairól különböző nemzetközi mérlegei szolgáltatnak információt. Ezek fő típusai a következők:
1. Nemzetközi kereskedelmi mérleg
Adott időszak (rendszerint 1 év) alatt teljesített árukivitel és -behozatal értékének szembeállítása. Ha az export meghaladja az importot, akkor a kereskedelmi mérleg aktív, ellenkező esetben passzív.
2. Nemzetközi elszámolási mérleg
Egy bizonyos időszak (pl. 1 év) alatt a külfölddel szemben keletkezett követelések és tartozások összegének szembeállítása. Ha a mérleg aktív, jelentheti azt, hogy az ország milyen összegű hitelt nyújtott vagy milyen összegű külföldi tartozást törlesztett. A passzív egyenleg azt mutatja, hogy az ország az adott időszakban milyen hitelt kapott külföldről vagy hogy a külföld hitel-visszafizetései nyomán mennyivel csökkentek az ország követelései a külfölddel szemben.
3. Tőke- vagy hitelmozgási mérleg
Azt mutatja, hogy valamely időszak alatt az ország milyen típusú és összegű hiteleket kapott külföldről, ill. adott a külföldnek, továbbá milyen összegben teljesített, ill. kapott hiteltörlesztéseket.
A mérleg aktív, ha a kapott hitelek és a teljesített hiteltörlesztések összege meghaladja az adott hitelek és a kapott hiteltörlesztések összegét, ellenkező esetben passzív. (Az egyszerűség kedvéért hitelnek tekintünk e definícióban mindenfajta, más országban történő beruházást, pénzbefektetést, követelésszerzést.) A mérleg ugyanazokat a gazdasági folyamatokat foglalja magában, mint az elszámolási mérleg, de míg az jogcímek szerint, ez hiteltípusok szerint mutatja ki az adatokat. Ennek megfelelően egyenlegük ugyanaz, de az aktív hitelmozgási mérleg passzív elszámolási mérlegnek felel meg, és fordítva.
4. Hitelállomány- vagy nemzetközi vagyonmérleg
Egy időpontra (rendszerint az év utolsó napjára) vonatkoztatva mutatja ki az ország összes külföldi követelését és tartozását. A külfölddel szemben globálisan hitelezői helyzetben levő ország hitelállomány-mérlege aktív, az adós országé passzív. Megjegyzendő, hogy ez az egyetlen statikus (állomány-) jellegű mérleg a felsoroltak között, tehát adott időpontban leltárszerűen mutatja ki az ország pénzügyi helyzetét.
5. Nemzetközi fizetési mérleg
Egy bizonyos időszak (pl. 1 év) alatt a külföldről kapott és a külföld részére teljesített fizetések összegét állítja szembe. Az előzőektől abban különbözik, hogy a tényleges kifizetéseket foglalja magában. A mérleg aktív, ha a bevétetek meghaladják a kiadásokat, ellenkező esetben passzív.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem