Varsói Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés, Varsói Szerződés, VSZ (Varsavszkij Dogovor o Druzsbe, S…

Teljes szövegű keresés

Varsói Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés, Varsói Szerződés, VSZ (Varsavszkij Dogovor o Druzsbe, Szotrudnyicsesztve i Vzaimnoj Pomoscsi Jevropejszkih Szocialisztyicseszkih Sztran, VD)
Székhely: Moszkva (Szovjetunió)
A szocialista országok legfontosabb politikai és katonai szervezete. 1955. május 14-én Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió között jött létre, válaszul arra a kihívásra, melyet a NATO és a Nyugat-európai Unió megalakulása és a Német Szövetségi Köztársaságnak e szervezetekbe történő meghívása jelentett.
Célja a részt vevő államok biztonságának védelme, közöttük a barátság, az együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás megszilárdítása és fejlesztése, az államok függetlensége és szuverenitása tiszteletben tartásának, valamint a belügyekbe való be nem avatkozás elveivel összhangban.
A szerződés tisztán önvédelmi jellegű. Nem fenyeget semmilyen államot vagy államcsoportot, kizárólag a szocialista országok biztonságát szolgálja. Ugyanakkor kimondja, hogy amennyiben a tagállamok bármelyikét Európában ellenséges támadás érné, a többi tagállam minden szükségesnek mutatkozó eszközzel, a fegyveres erők alkalmazását is beleértve, azonnal segítséget nyújt a megtámadottnak.
A szerződést eredetileg 20 + 10 éves időtartamra kötötték. 1985-ben a nemzetközi helyzet alakulására tekintettel ugyanilyen időtartamra meghosszabbították. Albánia 1969-ben kilépett, miután együttműködését már 1961 óta szüneteltette.
A szervezet legfőbb irányító szerve a Politikai Tanácskozó Bizottság, 1966 óta Politikai Tanácskozó Testület (PTT), amely munkájának támogatására 1967-ben a Honvédelmi Miniszterek Bizottságát, 1976-ban pedig a Külügyminiszterek Bizottságát hozta létre. A folyamatos működést az Állandó Bizottság és az Egyesített Titkárság biztosítja.
A PTT határozata alapján létesült 1955-ben az Egyesített Parancsnokság és 1969-ben az Egyesített Fegyveres Erők Törzse. Az Egyesített Parancsnokság rendelkezik mindazokkal a fegyveres erőkkel, amelyeket a tagállamok az együttesen megállapított elvek alapján vezénylete alá helyeztek. Élén a Varsói Szerződés Tagállamai Egyesített Fegyveres Erőinek főparancsnoksága áll. A főparancsnokot a Szovjetunió, honvédelmi miniszterhelyettesi beosztású helyetteseit a többi tagállam adja. További kisegítő szervek még az 1969-ben létesített Katonai Tudományos Tanács és a Technikai Testület.
A Varsói Szerződés működésének 3 évtizede alatt sok jelentős felhívásban foglalkozott az európai béke és biztonság, az Európán kívüli feszültséggócok és a katonai tömbök kölcsönös felszámolása, a fegyverkorlátozás és a nukleáris leszerelés kérdéseivel.
A jelenlegi főparancsnok Viktor G. Kulikov marsall (Szovjetunió). Elődei: 1955-1960. I. Sz. Konyev marsall, 1960-1967. A. A. Grecsko marsall, 1967-1976. I. I. Jakubovszkij marsall.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem