Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet

Teljes szövegű keresés

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet
(Organization for Economic Co-operation and Development, OECD)
Székhely: Párizs (Franciaország)
Főtitkár: Jean-Claude Page (Franciaország)
A Marshall-terv lebonyolítására 1948-ban létrehozott Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (Organization of European Economic Co-operation, OEEC) utóda. Eredeti tagjai: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Luxemburg, Nagy-Britannia, a Német Szövetségi Köztársaság, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország és Törökország voltak. A 17 eredeti taghoz 1958-ban Spanyolország csatlakozott. Az Egyesült Államok és Kanada társult tagként, Jugoszlávia megfigyelőként vett részt a munkában.
Az OEEC, miután a rábízott feladatokat végrehajtotta, 1961-ben az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Ausztrália és Új-Zéland bevonásával OECD-vé alakult át. A legfejlettebb tőkés országokat tömörítő szervezet 24-ik tagja Finnország lett.
Célja a megfelelő gazdaságpolitikai döntések kidolgozása és koordinálása révén a tőkés világ gazdasági és szociális jólétének előmozdítása, továbbá a tagországoknak a fejlődő országok megsegítésére hozott intézkedéseinek összehangolása.
Fő szervei a Tanács, a 14 tagú Végrehajtó Bizottság és a Titkárság. Az OECD-nek több mint 200 szakosított bizottsága és munkacsoportja működik.
Postacím: 2 rue André Pascal, Paris CEDEX 16, F-75775.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem