ANZUS Tanács (ANZUS Council)

Teljes szövegű keresés

ANZUS Tanács (ANZUS Council)
Székhely: Canberra (Ausztrália)
A NATO csendes-óceáni ikerszervezete része annak a katonaipaktum-láncolatnak, mellyel a vezető tőkésországok a szocializmus terjedését kívánják megakadályozni. E láncolatba tartozott a Délkelet-ázsiai Szerződés Szervezete (South East Asia Treaty Organization, SEATO), melyet 1954-ben a franciák indokínai veresége után hoztak létre Manilában, Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország, a Fülöp-szigetek, Nagy-Britannia, Pakisztán, Thaiföld és Új-Zéland részvételével, valamint az 1955. évi bagdadi paktummal létesített Központi Szerződés Szervezete (Central Treaty Organization, CENTO), melyben Irak, Irán, Nagy-Britannia, Pakisztán, Törökország és társult tagként az Egyesült Államok vett részt. A SEATO 1975-ben, a CENTO 1979-ben bomlott fel.
Az ANZUS célja a részt vevő országok védelmi erejének egyesítése a csendes-óceáni térség békéjének és biztonságának megvédésére.
A szervezet, melynek Ausztrália, az Egyesült Államok és Új-Zéland a tagja, jelenleg szintén bomlóban van. Az Új-Zélandban 1984-ben uralomra jutott munkáspárti kormány nem engedte az új-zélandi kikötőkbe az atomfegyverekkel felszerelt amerikai hadihajókat és lemondta a részvételt a következő évre tervezett ANZUS-hadgyakorlaton. Így az ANZUS egyetlen fő szervének, a Tanácsnak összehívására 1985-ben már nem került sor. Az Egyesült Államok bilaterális megbeszéléseket folytatott Ausztráliával.
Postacím: c/o Department of Foreign Affairs, Canberra, ACT 2600

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem