Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága

Teljes szövegű keresés

Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága
1137 Budapest XIII., Kun Béla rkp. 37-38. Tel.: 403-940
A KISZ, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség a Magyar Szocialista Munkáspárt ifjúsági szervezete, a magyar fiatalok önkéntes politikai tömegszervezete. Jelenlegi formában történő működését a KISZ zászlóbontásától, 1957. március 21-ről számítják.
A szövetséget az illetékes pártszervek és – szervezetek közvetlenül, politikai eszközökkel irányítják. Az ifjúsági szövetség működési és irányítási alapelve a demokratikus centralizmus.
A tagfelvétel korhatára 14-26 év. A tagsági viszonynak nincs felső korhatára.
A KISZ legfelsőbb szerve a kongresszus, amelyet a Központi Bizottság szükség szerint, de legalább ötévenként összehív. Két kongresszus között a határozatoknak megfelelően a Központi Bizottság irányítja és képviseli a szövetséget. A KB tagjai közül választják meg az Intéző Bizottság és a Titkárság tagjait, az első titkárt és a titkárokat. Az Intéző Bizottság két központi bizottsági ülés között irányítja a szövetség munkáját. A titkárság biztosítja a Központi Bizottság és az Intéző Bizottság döntéseinek végrehajtását, irányítja az apparátus munkáját. A KISZ KB első titkára: Hámori Csaba, titkárai: Emőd Péter, Dr. Gönci János, Králikné Cser Erzsébet, Nagy Imre, Dr. Szórási Sándor.
Magyarországon a 15-29. Év közötti fiatalok száma 2 157 000. A KISZ-nek jelenleg 926 000 tagja van. A KISZ tagság 37%-a középiskolai tanuló, 5% egyetemi-főiskolai hallgató, 58%-a munkavállaló. Ez utóbbiak, tehát a dolgozó KISZ-tagok 10,4%-a értelmiségi. A huszonéves KISZ-tagok száma az utóbbi időben csökkent a szervezeten belül (45%), a 30 éven felüliek száma gyarapodott, s ezzel arányuk 16%-ra emelkedett. Évente kb. 10 000-en jelentkeznek az ifjúsági szervezetbe.
A KISZ központi politikai hetilapja a Magyar Ifjúság, 200 000 példányban jelenik meg. Az Ifjúsági Szemle a szervezet elméleti folyóirata.
A fiatalok építőtábori mozgalma 1958-ban kezdődött, évente kb. 60 000-en vesznek részt a nyári munkában.
A KISZ 102 ország 196 ifjúsági szervezetével tart fenn kapcsolatot. A KISZ Központi Művészegyüttesét Európa legnagyobb ifjúsági együtteseként tartják számon. Megközelítőleg 1000 tagja van. Évente több mint 1000 előadást tartanak, ebből minden ötödiket külföldön.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem