A Hazafias Népfront Országos Tanácsa

Teljes szövegű keresés

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa
1360 Budapest Pf. 6.
V., Belgrád rkp. 24. T.: 281-855
A Hazafias Népfront sajátos politikai tömörülés, amely történelmi hagyományaihoz híven a nemzet előtt álló időszerű feladatok megvalósítására hívja egységbe a magyar társadalom minden osztályát és rétegét.
A Hazafias Népfront nem tömegszervezet, hanem mozgalom, akcióiban részt vehet minden magyar állampolgár, aki a Népfront politikai céljaival egyetért és munkát vállal azok teljesítésében. Nincs nyilvántartott tagsága, feladatait választott testületek, tisztségviselők és aktivisták közreműködésével oldja meg. A becslések szerint az országban mintegy 4600 népfrontbizotság működik, több mint 81 000 választott taggal.
A Hazafias Népfront helyi szervei: a falusi, községi és városi népfrontbizottságok és – elnökségek, a fővárosi kerületi népfrontbizottságok és – elnökségek.
A Népfront legfelsőbb testülete a kongresszus, amelyet a Hazafias Népfront Országos Tanácsa általában ötévenként hív össze. Az első népfrontkongresszust 1954 októberében tartották. A kongresszus küldöttei a megyei és a budapesti népfrontértekezletek, ill. a mozgalomban részt vevő társadalmi szervezetek, szakmai és érdekképviseleti szervek, egyesületek országos vezetőségei közvetlenül választják, ill. delegálják.
Két kongresszus között az Országos Tanács irányítja a mozgalmat. Az Országos Tanács két ülése között a Hazafias Népfront Országos Elnöksége irányítja a munkát. Alkotmányos jogaival élve az Országos Elnökség eleget tesz az országgyűlési választásokkal összefüggő kötelezettségeinek, állást foglal és javaslatot tesz az Országgyűlés tisztségviselőire, az Elnöki Tanács és a Minisztertanács tagjaira, a Legfelsőbb Bíróság elnökére és a legfőbb ügyészre. Javaslattételi jogát az MSZMP KB-val együtt, azzal egyetértésben gyakorolja.
A Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke: Kállai Gyula, főtitkára: Pozsgay Imre, alelnökök: Bencsik István, Bihari István, Czibere Tibor, Horváth Lászlóné, Márton János, Papp Gyula, Szemők József, Varga Imre, titkárok: Garamvölgyi József, Molnár Béla, Ribánszki Róbert.
A Hazafias Népfront központi lapja a Magyar Nemzet, példányszáma 130-150 000.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem