Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT)

Teljes szövegű keresés

Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT)
1068 Budapest VI. Dózsa György út 84/b, Tel.: 532-900
A magyar szakszervezetek a bérből és fizetésből élő dolgozók tömegszervezetei. Működésük, szervezeti életük alapdokumentuma az alapszabály, amelyet a magyar szakszervezetek kongresszusa fogad el. Megváltoztatására, módosítására csak ez a testület jogosult.
Egy vállalaton, intézményen, hivatalon, szövetkezeten belül a dolgozók azonos szakmai szervezet tagjai.
A szakszervezetek legfelsőbb szerve a Magyar Szakszervezetek Kongresszusa, amelyet a Szakszervezetek Országos Tanácsa hív össze. Két kongresszus között a mozgalom felső szerve a Szakszervezetek Országos Tanácsa. E szervezet tagjai közül titkos szavazással választják meg az elnökséget, a titkárságot, a SZOT elnökét, alelnökeit, főtitkárát, titkárait.
A SZOT elnöke: Gáspár Sándor, főtitkára: Baranyai Tibor, alelnökök: Földvári Aladár, Gál László, Ligeti László, Palotai Károly, Dr. Prieszol Olga. A SZOT titkárai: Kósáné Dr. Kovács Magda, Dr. Nagy Sándor, Sólyom Ferenc, Szlovatsik Károly, Virizlay Gyula.
A Szakszervezetek Országos Tanácsának területileg illetékes középszervei a megyei, ill. budapesti tanácsok.
A magyar szakszervezeti tagság valójában az iparági-ágazati hovatartozás szerint szerveződik. Az ágazati szakszervezetek legfelsőbb fóruma a kongresszus. A két kongresszus között azi iparági-ágazati szakszervezetek felső szerve a központi vezetőség, amely a kongresszus, a SZOT és saját határozatai alapján irányítja a szakszervezet munkáját.
E szakszervezetek megyei, budapesti bizottsága a központi vezetőség általános hatáskörű helyi végrehajtó szervei. Az iparági-ágazati felépítéshez igazodva – középszervi hatáskörrel – tröszti, nagyvállalati, intézményi testületek működnek.
A szakszervezetek szervezeti alapegysége az alapszervezet. Létrehozható minden olyan munkahelyen, ahol a szakszervezeti tagok száma eléri a 25 főt.
Az alapszervezet önállóan gazdálkodik, költségvetéssel rendelkezik. Az alapszervezet legmagasabb irányító szerve a taggyűlés, amelyet évente 3 alkalommal, ill. szükség szerint kell összehívni. A taggyűlés irányító szerve a szakszervezeti bizottság.
A szakszervezetek politikai napilapja a Népszava, 290 000 példányban kerül az olvasókhoz. A Munka a szakszervezetek központi folyóirata.
A SZOZ üdülőiben egyszerre 24 000 beutalt pihenhet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem